Troben noves tombes de la necròpolis de la primera edat del Ferro de Vilanera

Totes elles responen al tipus d’estructura funerària més habitual en aquest cementiri

Els treballs arqueològics que es porten a terme al sector de Vilanera de l’Escala (Alt Empordà) d’ençà de l’any 2016 continuen aportant troballes que permeten ampliar el coneixement de la important necròpolis d’incineració que, des del Bronze Final i, sobretot, durant de la primera edat del Ferro, ocupà la part baixa del vessant sud d’aquest turó.

En aquesta nova intervenció s’han pogut excavar i documentar set noves tombes corresponents a l’extensa necròpolis d’incineració de la primera edat del Ferro utilitzada durant el segle VII aC.

Totes elles responen al tipus d’estructura funerària més habitual en aquest cementiri, caracteritzat per la disposició de l’urna amb les restes de la cremació, i de la resta d’objectes que l’acompanyaven, a l’interior de fosses excavades en el subsol. Aquestes varen ser cobertes exteriorment amb una capa de pedres i, almenys en alguns casos, senyalitzades amb esteles.

Aquesta ocupació funerària, que s’estén a sobre i al voltant del gran túmul neolític localitzat igualment en aquest lloc, es vincula amb el poblament de l’entorn d’Empúries en els segles anteriors a l’establiment de l’enclavament colonial grec.

La nova campanya d’excavacions, realitzades per arqueòlegs de l’empresa de recerca arqueològica Baula, va començar durant les darreres setmanes del 2023 i va finalitzar durant el mes de gener d’enguany.

Ha estat impulsada per l’Ajuntament de l’Escala i el Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La intervenció ha comptat novament amb el suport del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), tant pel que fa als treballs d’excavació com en les tasques de conservació dels materials recuperats.