Figueres castigarà els abocaments de residus irregulars amb sancions de fins a 2.000 euros

En el cas de les escombraries fora de contenidors, s'obriran per investigar-ne l'origen

Figueres (Alt Empordà) vol combatre l'incivisme des de diferents fronts. Al gener, va posar en marxa una campanya contra els patinets elèctrics que circulen per la vorera, contra direcció o amb excés de velocitat. Es van distribuir 500 fulletons informatius i es van començar a imposar sancions. En només tres setmanes, es van posar 120 multes d'entre 80 i 1.000 euros.

Aquest febrer, s'hi va sumar una nova campanya, aquesta contra els excrements i les orines dels gossos al carrer. Els incompliments de l'ordenança que regula les sancions poden anar dels 751 als 1.500 euros.

Ara, l'Ajuntament n'engega una contra els abocaments de residus fora de contenidors, el llançament de bosses de deixalles a les papereres, no disposar-ho al contenidor que toca, escampar brossa, orinar, escopir, abocar runa i andròmines o deixar llaunes al carrer són alguns dels supòsits on el consistori vol centrar els esforços.

Per fer-ho, implicarà diversos departaments: des de Serveis Urbans a Guàrdia Urbana. Per això, comptarà amb agents de paisà i inspectors mediambientals que intentaran enxampar els infractors 'in fraganti'. En el cas de les escombraries, també podran obrir les bosses per intentar identificar-ne l'autoria.

La campanya informativa durarà 10 dies -a comptar a partir de demà- i després es començarà a multar. Les sancions poden anar des dels 80 euros per orinar a la via pública fins als 150 en cas de reincidències als 2.000 en casos més flagrants.

"Hem de posar-hi fre"

Tant Masquef com la regidora de Serveis Urbans, Carme Martínez, insisteixen que aquesta és una problemàtica que afecta des de fa temps la ciutat i que el servei de neteja viària costa anualment uns 3,8 milions d'euros. Malgrat que quantificar quina part d'aquesta despesa es pot atribuir a l'incivisme, Masquef diu que "encareix la factura a tothom" i que cal actuar-hi. "Hem de posar-hi fre", insisteix l'alcalde.