Els pagesos gironins pateixen onze robatoris cada mes als seus camps, la majoria a l'Alt Empordà

Els Mossos ressalten la col·laboració amb el sector per prevenir fets delictius

A banda dels molts maldecaps que pateixen els pagesos des d'un punt de vista administratiu i que han estat el focus de les protestes que hi ha hagut aquests dies amb talls a les carreteres catalanes, hi ha un altre aspecte que preocupa des de fa temps aquest sector: Els robatoris al camp.

A les comarques gironines n'hi va haver 133 l'any passat, la majoria això sí, de material de poc valor, però que poden generar maldecaps importants als propietaris. En aquest sentit, els tubs, el coure, els motors de bombes d'aigua o de maquinària són els elements més buscats pels lladres.

Un cop ho sostreuen, ho carreguen en furgonetes i ho intenten vendre com a ferralla o en empreses de gestió de residus. El cap de l'Àrea Bàsica Policial del Baix Empordà, Martí Pons, explica que hi ha grups "marginals" que en treuen un benefici petit i que en realitat ho fan per poder subsistir. 

Pons assenyala que el material que s'emporten, tot i que no sigui de gran valor, suposa un "greuge" pel pagès. A tall d'exemple, el cap dels Mossos al Baix Empordà assenyala que a vegades el pagès es troba que no pot regar perquè li han robat una canonada o diversos aspersors.

A més, però, els Mossos expliquen que hi ha un altre tipus de furt que no es contempla moltes vegades a les estadístiques i és el que té a veure amb els qui s'emporten la fruita dels arbres de les finques on entren. "Això ho treballem a través de la policia de proximitat, però sí que és cert que difícilment pots comptabilitzar l'import de què s'emporten", remarca.

Denunciar sempre

Des dels Mossos animen a denunciar "sempre" que s'hagi produït un robatori amb força o un furt, ja que és l'única manera de poder-ho recuperar. A més, el cap de l'ABP del Baix Empordà explica que fan inspeccions regulars a les empreses de gestió de residus per comprovar les entrades i sortides de material que tenen.

"Aquest control fa més difícil que es pugui anar a vendre més fàcilment aquesta ferralla i per nosaltres podem veure quines persones fan més vendes a aquestes empreses de residus. Així, podem controlar-ho més", remarca Pons.

El cap dels Mossos al Baix Empordà reconeix, però, que en algunes ocasions s'han trobat que han aturat vehicles carregats de material agrícola i del qual els ocupants del vehicle no en sabien explicar la procedència. En cas que no hi hagi una denúncia, els Mossos no poden certificar si el material que han trobat és robat i, per tant, no es pot retornar al propietari.

L'Alt Empordà, el més afectat

On més es noten els robatoris en l'àmbit agrícola a les comarques gironines és a la Costa Brava, en especial a l'Alt Empordà. En concret, aquesta comarca registra el 60% dels furts que hi ha al camp gironí.

El Baix Empordà és la següent comarca en nombre de robatoris. En rep un al mes, el que representa prop d'un 18%. Destaca sobretot l'increment de furts, que ha passat de tres a dotze en només un any.