L'acusat de matar un jove a ganivetades a Masarac, culpable d'assassinat

El fiscal manté la petició de 24 anys de presó

El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat Omar Dembelly, l'acusat de matar un jove a ganivetades en una casa de Masarac (Alt Empordà) el 31 d'agost del 2022. El veredicte, per vuit vots a un, recull que el processat va atacar la víctima amb un ganivet de cuina per sorpresa i sense que es pogués defensar.

A més, remarquen que l'agressió va tenir lloc a una habitació reduïda que els dos homes compartien i que la víctima no tenia opció de fugir. El jurat també considera provat, per set vots a dos, que l'acusat va demanar als companys de casa que avisessin la policia i es va entregar. El fiscal, però, sosté que no es compleixen els requisits legals per ser un atenuant de confessió i manté la petició de 24 anys de presó.

Acusat i víctima eren d'origen gambià i vivien en una casa situada al carrer Mont número 9 de Masarac on també hi convivien altres compatriotes que, com ells, treballaven com a temporers a la verema. El jurat popular ha considerat provat que, cap a les 20.45 hores del 31 d'agost del 2022, l'acusat va atacar la víctima amb un ganivet de cuina i li va assestar dues punyalades a la regió subclavicular esquerra. Les ganivetades li van acabar perforant el lòbul superior del pulmó i li van provocar la mort de manera "immediata".

El jurat ha declarat provat per unanimitat que va ser l'acusat qui va matar la víctima i s'ha basat en el testimoni dels companys de casa, que els van veure entrar a l'habitació que compartien i "30 segons després" van sentir crits de la víctima demanant auxili. També han tingut en compte la declaració del mateix processat, que al judici va reconèixer ser l'autor de l'agressió però va assegurar que no tenia intenció de matar-lo.

El veredicte, en aquest cas per vuit vots a favor i un en contra, conclou que l'atac va ser "per sorpresa" perquè l'acusat va treure un ganivet de cuina, que prèviament havia agafat, de sobte, va "arraconar la víctima" contra una paret de l'habitació i li va clavar. A l'hora de fonamentar aquesta conclusió, el tribunal popular remarca que l'estança era de dimensions reduïdes i la víctima no va tenir cap opció de fugir. Tampoc es creuen que, tal com va declarar l'acusat, la víctima, de 29 anys, l'ataqués primer perquè els forenses no van apreciar-li cap lesió.

La defensa al·legava que l'acusat va confessar els fets i va col·laborar amb la justícia perquè, just després de perpetrar l'atac, es demanar als companys de casa que avisessin la policia i es va quedar a l'exterior del domicili fins que van arribar les patrulles dels Mossos d'Esquadra i el van detenir. També va entregar el ganivet de cuina que havia utilitzat com arma del crim. El jurat ho declara provat amb set vots a favor i dos en contra.

24 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, la magistrada-presidenta del tribunal, Fátima Ramírez, ha dissolt el jurat. El fiscal Víctor Pillado ha mantingut la petició de 24 anys de presó. Segons ha argumentat a la sala de vistes, el redactat del suposat atenuant de confessió que ha apreciat el jurat no és d'aplicació perquè no compleix els requisits que marca la jurisprudència perquè l'acusat ha mantingut una versió "de caràcter exculpatori" que no casa ni amb les proves ni amb la decisió del jurat popular.

A banda de la pena de presó, també sol·licita que li imposin 9 anys de llibertat vigilada i que l'expulsin del país un cop complertes tres quartes parts de la condemna o quan accedeixi al tercer grau, amb la prohibició de no poder tornar durant 10 anys. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi els familiars de la víctima (mare i cinc germans) amb un total de 340.000 euros pel dany moral.

La defensa, encapçalada per la lletrada Cristina Casellas, ha demanat que li imposin la pena mínima possible per un assassinat amb l'atenuant de confessió i també sol·licita que s'acrediti realment la relació de parentiu amb els familiars a l'hora de determinar les indemnitzacions.

El judici, que va començar dilluns a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.