L'acusat del crim de Masarac va amagar prèviament el ganivet per defensar-se de la víctima

El fiscal manté la petició de 24 anys de presó

L'acusat d'assassinar un jove a ganivetades en una casa de Masarac (Alt Empordà) el 31 d'agost del 2022 ha afirmat que, després de tenir una disputa amb la víctima per un afer domèstic, va amagar el ganivet "per defensar-se" perquè creia que es barallarien: "No el volia matar".

El processat ha rebutjat contestar al fiscal i només ha respost a les preguntes de la defensa. Després de la declaració, el fiscal ha mantingut la petició de 24 anys de presó per assassinat. La defensa sosté que és un homicidi i que l'acusat va actuar en legítima defensa i que va col·laborar amb la justícia.

El judici va començar dilluns a l'Audiència i està previst que dijous al matí entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.

L'acusat ha declarat al final de les sessions del judici, que va començar dilluns amb els testimonis i va continuar dimarts amb els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a la regió policial de Girona, els perits i els forenses.

El processat només ha respost a les preguntes de la seva advocada i ha començat relatant com va arribar al país provinent de Gàmbia. Segons ha exposat, el recorregut va estar ple de "dificultats" perquè a Líbia el van segrestar i va haver de pagar un rescat perquè el deixessin anar. Ja a Masarac, va començar a treballar de temporer a la verema i va anar a viure en una casa amb altres compatriotes. Compartia habitació amb la víctima.

Segons ha exposat, no va tenir mai cap problema ni cap baralla amb les persones amb qui convivia i, de fet, ha assegurat que tenia molt bona relació amb la víctima, un jove de 29 anys: "Ho compartíem tot, converses, cigarrets, fins i tot menjar".

L'acusat ha confirmat, tal com van explicar els testimonis i els investigadors al judici, que l'origen de la disputa va ser una qüestió domèstica. Davant del jurat popular i assistit per un intèrpret, ha relatat que ell tenia dues mudes de roba que anava netejant per canviar-se quan tornava de la feina. El problema va ser que un dels dies, en arribar a casa, no la va trobar.

Aleshores, preguntant a diversos companys, li van dir que la víctima i un altre dels inquilins havien estat netejant l'habitació i que l'havien recollit. "No va aparèixer", ha dit. Quan va estar reclamant la muda no hi havia la víctima a la casa, i diu que se'n va anar a treballar "enfadat" però que, a mesura que passaven les hores, es va anar "tranquil·litzant".

Al final de la jornada, i quan ja va tornar a la casa de Masarac, va tornar a reclamar la roba, aquesta vegada adreçant-se directament a la víctima. Era el dia 30 d'agost i, segons ha exposat, es van començar a discutir i a insultar-se "fent servir el nom de la mare i el pare". Altres companys de pis van haver d'intervenir per separar-los. Després d'això, la víctima va marxar de la casa i va passar la nit fora perquè havia de fer unes gestions a Tarragona.

Baralla en un camp

El processat, tal com confirmen les converses que es van creuar per WhatsApp, ha dit que van quedar en barallar-se "com a homes" a les tres de la tarda del 31 d'agost al "camp d'en Fermí", un lloc proper a la casa. La víctima no hi va arribar a temps perquè se li va retardar el viatge de tornada a Masarac.

L'acusat sosté que, en aquests missatges, la víctima el va amenaçar de mort: "Va dir que només quedaria un de nosaltres". Per això, i segons la seva versió, va agafar un ganivet de la cuina de la casa i el va amagar entre els llençols del llit on ell dormia. Ha afirmat que això ho va fer amb l'objectiu de "defensar-se" i que en cap cas tenia previst acabar amb la vida de la víctima.

La víctima va arribar a la casa, segons ha dit, entre les vuit i les nou, mentre ell dormia. Va anar primer a l'habitació a deixar les seves coses i això va fer que l'acusat es despertés. A l'Audiència, el processat ha declarat que va sortir de l'habitació i va estar una estona evitant la topada amb la víctima perquè temia que comencés la baralla. Per "protegir-se", assegura que es va posar el ganivet a la cintura.

Poca estona després, diu que es va trobar sol amb la víctima a l'habitació i que va veure com obria un calaix d'una mena d'armariet que hi havia a l'estança. "No sabia què volia agafar", ha exposat, insinuant que temia que hi tingués, també amagada, una arma blanca. Aleshores, indica que la víctima li va llançar un cop de puny a l'ull i que ell va reaccionar apunyalant-lo. L'atac indica, va ser amb força però sense intenció de matar. De fet, ha remarcat que no sap on li va clavar el ganivet.

Després, va sortir de l'habitació, va baixar les escales i va demanar als companys de casa que avisessin la policia. Es va quedar als voltants del domicili fins que van arribar els Mossos d'Esquadra i el van detenir. "Em van dir tira l'arma a terra i ho vaig fer", ha afegit. Els serveis mèdics no van poder fer res per salvar-li la vida a la víctima que va morir com a resultat de les ferides.

El fiscal Víctor Pillado, d'acord als resultats de l'autòpsia, sosté que el processat li va assestar una primera ganivetada a la regió subclavicular esquerra que li va acabar perforant el lòbul superior del pulmó. Segons l'acusació pública, sense acabar d'extreure el ganivet totalment del cos i sent conscient de la "capacitat nul·la de defensa" de la víctima, va enretirar una mica el ganivet i li va tornar a clavar, afectant diverses estructures vasculars. La víctima va morir de manera "immediata" per un xoc hipovolèmic a conseqüència de les ganivetades.

24 anys de presó

Després de la declaració de l'acusat i al tràmit de conclusions, el fiscal ha mantingut la petició de 24 anys de presó per un delicte d'assassinat perquè considera que l'atac va ser inesperat i per sorpresa i que la víctima no va tenir cap possibilitat efectiva de defensar-se. També sol·licita que, en cas de condemna, l'expulsin del país amb la prohibició d'entrada durant 10 anys un cop accedeixi al tercer grau o quan li concedeixin la llibertat condicional.

En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi els familiars de la víctima (mare i cinc germans) amb un total de 340.000 euros pel dany moral.

La defensa, encapçalada per la lletrada Cristina Casellas, ha modificat l'escrit de conclusions provisionals i sosté ara que va ser un homicidi i que el processat va actuar en legítima defensa, va confessar des del primer moment i va col·laborar amb la justícia.

Segons el guió del judici i si no hi ha canvis de darrera hora, està previst que la magistrada presidenta Fátima Ramírez entregui l'objecte del veredicte al jurat popular dijous al matí i que es retirin a deliberar fins a resoldre, d'acord amb les proves, si es tracta d'un assassinat o d'un homicidi amb atenuants.