El crim de Masarc hauria tingut lloc després d'una discussió per uns calçotets

El buidatge dels telèfons d'acusat i víctima recull àudios amb una disputa "en augment" per aquest motiu

La investigació apunta a una "discussió absurda" per un afer domèstic com a mòbil del crim que va tenir lloc en una casa de Masarac (Alt Empordà) el vespre del 31 d'agost del 2022. Ahir diversos testimonis asseguraven com havien discutit per la desaparició d'uns calçotets propietat de l'acusat.

Durant la segona jornada del judici, que es fa a l'Audiència de Girona amb jurat popular, ha declarat el cap de la investigació dels Mossos d'Esquadra que ha subratllat que els testimonis i el buidatge dels telèfons indiquen que acusat i víctima van tenir un enfrontament perquè el processat no trobava roba que havia deixat a l'habitació després que la víctima la netegés.

Una disputa que va anar "en augment" hores abans de l'apunyalament. Els Mossos no tenen "cap dubte" sobre l'autoria i també diuen que l'escena indicava que la víctima no es va poder defensar.

El sotsinspector ha explicat al judici que, quan el grup especialitzat en homicidis dels Mossos d'Esquadra a la regió policial de Girona assumeix una investigació, se centren d'entrada en analitzar l'escena del crim i en intentar reconstruir les darreres 48 hores de vida de la víctima. Va ser així, a través dels testimonis i, sobretot, del buidatge dels telèfons, que van descobrir que els dos joves havien tingut una discussió el dia abans de l'apunyalament.

Segons ha detallat el cap d'investigació, l'origen de la disputa és que el dia 29 d'agost, la víctima i un altre dels inquilins van estar netejant l'habitació que tots plegats compartien a la casa. Mentre feien aquestes tasques, van trobar roba "per terra", la van recollir i la van ficar dins d'una bossa. Va resultar que era propietat de l'acusat i que l'endemà, quan la va estar buscant, no la va trobar.

El dia 30 a la tarda li va demanar explicacions a la víctima i van tenir una primera discussió amb "crits i insults": "Els van haver de separar". La víctima va haver de marxar i va estar una nit fora de les comarques gironines per fer unes gestions, però el sotsinspector ha dit que el buidatge dels terminals evidencia que durant aquelles hores la desavinença va anar "en augment" i van arribar a quedar per "barallar-se" en un "camp" pròxim el dia 31 a les tres de la tarda. La víctima no va arribar a temps perquè se li va allargar el viatge de tornada i, finalment, va tornar al domicili cap a les vuit de la tarda.

Segons els investigadors dels Mossos d'Esquadra, els indicis i les proves apunten que l'acusat va "premeditar" el crim perquè, de fet, en un dels missatges va arribar a "amenaçar de mort" la víctima. També remarquen que el processat va agafar un ganivet de cuina, el va dur a l'habitació i el va amagar "entre els llençols" en un lloc de "fàcil accés" per agafar-lo per sorpresa i atacar la víctima.

No es va poder defensar

La investigació policial considera que la hipòtesi més probable és que la víctima no tingués cap possibilitat de defensar-se perquè anava totalment desarmat i estava arraconat contra la paret en una habitació de dimensions reduïdes quan l'acusat el va atacar. Més testimonis han refermat avui, durant la segona jornada del judici, que no van sentir cap baralla entre els dos homes, només un crit de la víctima demanant ajuda i dient que l'havien apunyalat.

També han declarat aquest dimarts els agents de Seguretat Ciutadana dels Mossos que van arribar primers a l'avís. Mentre un binomi estava atenent la víctima, tot i que ja no tenia signes vitals, un policia que es va quedar a fora per "donar seguretat" a l'actuació va veure, entre els homes que hi havia a fora, un amb una actitud "totalment diferent": "Tots estaven alterats i es ficaven les mans al cap, però ell s'anava apartant i estava quiet". Va ser aleshores quan va veure que duia un ganivet a la mà. "Li vaig dir tira el ganivet i posa't de genolls, ho va fer i el vam detenir. Va estar molt col·laborador i no va oposar resistència en cap moment", ha explicat el mosso.

El fiscal Víctor Pillado demana inicialment 24 anys de presó per al processat com a presumpte autor d'un delicte d'assassinat. També sol·licita que, en cas de condemna, l'expulsin del país amb la prohibició d'entrada durant 10 anys un cop accedeixi al tercer grau o quan li concedeixin la llibertat condicional. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi els familiars de la víctima (mare i cinc germans) amb un total de 340.000 euros pel dany moral.

La defensa, encapçalada per la lletrada Cristina Casellas, sosté que l'acusat no tenia intenció de posar fi a la vida de la víctima i considera que l'apunyalament és constitutiu d'un delicte d'homicidi imprudent. També al·lega que concorren atenuants de confessió i col·laboració amb la justícia.

Segons el guió del judici, està previst que l'acusat declari dimecres al matí. Després, hi haurà el tràmit de conclusions i el fiscal i la defensa emetran l'informe. La secció tercera calcula entregar l'objecte del veredicte al jurat popular dijous al matí, que es retirarà a deliberar.