Consulta on es fan les marxes lentes de tractors cap a Barcelona previstes per avui

Centenars de pagesos sortiran de diversos punts de Catalunya cap a la capital

Tractors d'arreu de Catalunya enceten aquest matí marxes lentes per portar les queixes de la pagesia a Barcelona, l'endemà d'una jornada de mobilitzacions i talls de carreteres que ha afectat tot el país.

Els agricultors que tallaven l'A-2 a Ponent van decidir en assemblea sortir a les set del matí cap a la capital després de fer nit a la carretera, en una decisió similar a la que van prendre els pagesos mobilitzats a la Catalunya Central, a Girona, a Tarragona i a l'Ebre.

Els de la zona del Berguedà, el Bages i el Solsonès, que tallaven la C-16, s'uniran amb els del Vallès a la C-55 i la C-58. A Girona, Tarragona i l'Ebre també han fet nit a la carretera per engegar els tractors cap a Barcelona a les set del matí.

Les mobilitzacions cap a Barcelona comportaran que no hi hagi talls als punts on n'hi estava havent dimecres. Els pagesos de la Catalunya Central havien debatut en un primer moment si traslladaven ja ahir la protesta als voltants de Barcelona per acabar-hi d'arribar avui, però finalment van decidir fer nit a la C-17 i la C-25 i sortir avui a les set del matí cap a la capital catalana. Baixen per la C-17 i per la C-33 per entrar a Barcelona per l'avinguda Meridiana. Preveuen arribar-hi cap al migdia.

Pel que fa als pagesos de Ponent, que conformen el gruix majoritari dels tractors mobilitzats ahir, després de passar la nit a la carretera la columna enfila cap al Bruc, on s'aturarà per reomplir els dipòsits de combustible dels tractors amb un camió cisterna desplaçat fins a aquest indret.

La previsió d'aquesta columna és que entri a Barcelona per l'avinguda Diagonal, on els pagesos deixaran els tractors i aniran a la seu de la Comissió Europea, a la delegació del govern espanyol i finalment a la seu del Govern per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els representants dels pagesos li donaran un manifest amb les seves reivindicacions i les signatures que han recollit. Esperen poder parlar amb el màxim representant polític català de les demandes que tenen.

Aragonès ja ha anunciat que es reunirà amb els pagesos al costat del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Ambdós tenen la voluntat de mostrar al sector agrari el suport del Govern. La trobada serà cap a primera hora de la tarda.

A Tarragona també decidien fer-ho així, de tal manera que hauran mantingut durant 24 hores el tall a diverses vies de Montblanc. Alguns dels manifestants han decidit passar la nit a casa per descansar abans de reprendre la protesta direcció Barcelona. La previsió és que els que es quedin a la carretera hi estiguin fins a les set del matí i després marxin cap a la capital catalana.

Pel que fa als agricultors de l'Ebre, també se sumaven a la iniciativa dels de Tarragona, i les set del matí comencen el periple cap a Barcelona amb aquesta columna. Han fet nit a l'AP-7 i de matinada han desmuntat el campament per sortir cap a la capital catalana.

Finalment, en el cas dels pagesos de Girona, a última hora de dimarts pactaven amb els Mossos d'Esquadra desbloquejar l'N-II -en una decisió consensuada en assemblea- a canvi que els Mossos escortin la columna de tractors per l'AP-7 fins a Barcelona.