Girona restitueix la placa que rememora i condemna l’entrada dels franquistes a la ciutat

L'acte ha comptat amb la poeta Isabel Oliva que tenia 15 anys quan van succeir els fets

L’Ajuntament de Girona ha restituït aquest dilluns la nova placa que rememora i condemna l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, situada a la plaça del Marquès de Camps.

L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, i de la poeta i escriptora, Isabel Oliva, de 99 anys, qui ha explicat com va viure els bombardejos i l’entrada de les tropes quan en tenia 15.

"Amb la restitució de la placa tornem a fer un exercici de memòria històrica. Dignifiquem els espais que ens recorden un passat convuls per evitar que es repeteixin. El compromís antifeixista de Girona és més ferm que mai", ha afirmat l’alcalde.

Part de les vivències d’Isabel Oliva durant aquells dies estan recollides al llibre La nena de les trenes d’ambre de Maria Garcia. Allà explica com ajaguda a terra i amb un llapis a la boca entre els queixals va viure els bombardejos del 28 i 29 de gener. També va ser testimoni de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

El 4 de febrer del 1939, amb la seva mare i germà, tornaven de Canet d’Adri on s’havien refugiat a casa d’una amiga i es van trobar amb un foc creuat entre feixistes i republicans al pont de la Barca. Van esquivar les bales per una passarel·la provisional a l’Onyar i van aconseguir tornar a casa.

Per tal de rememorar i condemnar aquests fets, el 4 de febrer de 2014 es va col·locar una placa a la plaça del Marqués de Camps en el marc del 75è aniversari de l’entrada de les tropes. Amb el pas del temps, aquesta ha partit desperfectes, motiu pel qual el consistori ara n’ha col·locat una de nova.

La nova imatge incorpora el mateix text: “El 4 de febrer de 1939 l’exèrcit franquista va ocupar la ciutat de Girona. Recordem aquest fet perquè no torni mai més cap dictadura”. Tanmateix, ara la placa està elevada per fer-la més visible, en comptes d’estar a l’altura del terra.

També s’ha modernitzat amb la incrustació d’un codi QR que redirigeix al web “Girona, 4 de febrer de 1939”, on s’expliquen els fets ocorreguts.