El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic en els mitjans de comunicació, ha tramitat un escrit de queixa del Col·legi de Periodistes de Girona, qui es fa ressò d’un seguit de queixes contra la publicació digital Gironanoticies.com i el seu director, Xavier Palomino, presentades per diversos mitjans de comunicació, professionals de diferents àmbits (ràdio, premsa digital, foto-periodistes, caps de gabinets de comunicació), centres i entitats públiques i privades d’aquella demarcació.
En l’escrit es fa palès una mala praxis continuada de gironanoticies.com, com ara no verificar informacions; coaccionar als ajuntaments perquè insereixin publicitat sota l’amenaça de no publicar llurs activitats (el mateix mètode xantatgista ha emprat amb el festival de Peralada); utilitzar el mitjà en benefici personal i/o familiar o per atacar, amenaçar i desacreditar persones i organismes; publicar notícies agències sense estar abonat al servei; reproduir fotos i notícies d’altres mitjans sense citar les fonts; apropiar-se d’articles publicats a blocs sense demanar permís; falsejar les dades d’audiència i no sotmetre’s a cap mena de control, entre altres exemples acreditats amb noms i telèfons de persones disposades a subscriure’ls, així com també còpies d’e-mails del director.
Al·legacions del mitjà
El director de gironanoticies.com, no va respondre al plec de queixes i, per contra, va criticar al president de la demarcació del Col·legi de Periodistes a Girona, Narcís Genís, per fer-se ressò, segons deia, d’atacs de particulars, polítics i periodistes contra ell i la publicació, i llençava acusacions de robatori de materials periodístiques, així com d’atacs informàtics. Finalment, explicava que no volia ser "molestat més" amb relació al seu diari.
Incompliment del Codi Deontològic
Segons el CIC, es tracta "d’un cas problemàtic, desagradable i sensible pel que fa als efectes contagi que es puguin produir a la xarxa, sobre tot entre les microempreses que configuren el gruix de les publicacions digitals".
D’acord amb la línia que manté a la web, Gironanoticies.com "no es pot considerar una publicació periodística i, no sembla que el seu principal responsable tingui el menor interès en acceptar i respectar les mínimes normes deontològiques que inspiren els principis orientadors de conducta a la professió. La captació de publicitat mitjançant la coacció i el xantatge, l’engany i la mentida sembla que són el seu principal modus operandi. Notícies en benefici propi sense verificar ni rectificar, la preeminència de la brama sobre la veritat, l’ús de fonts no contrastades i d’altres pràctiques tendeixen a desbancar l’objectivitat com a valor clau a l’exercici de la professió amb les naturals i pernicioses conseqüències", apunta el document del CIC.
El Consell de la Informació de Catalunya considera que el diari digital Gironanotícies.com vulnera els articles 1,2,3,4 i 7 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, així com l’esperit del conjunt del mateix.
"La seva manera d’operar indica que l’objectiu d’informar de manera veraç, independent, honesta i al servei de la ciutadania (com és obligació dels mitjans d’informació) està subordinat a l’obtenció de beneficis econòmics i a l’ interès del mitjà."
El Consell considera que aquest cas és un toc d’atenció i una bona ocasió per patrocinar un seminari dedicat a la ètica a Internet i els problemes que es presenten amb l’atomització de publicacions digitals i la irrupció d’aventurers en lloc de periodistes.
Els articles vulnerats
Aquest són els articles que vulnera el digital Gironanoticies.com segons ha confirmat el Consell de la Informació de Catalunya:
1. Observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, evitant tota confusió o distorsió deliberada d’ambdues coses, així com la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.
2. Difondre únicament informacions fonamentades, evitant en tot cas afirmacions o dades imprecises i sense base suficient que puguin lesionar o menysprear la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit injustificat a institucions i entitats públiques i privades, així com la utilització d’expressions o qualificatius injuriosos.
3. Rectificar amb diligència i amb tractament adequat a la circumstància, les informacions -i les opinions que se’n derivin- que s’hagin demostrat falses i que, per tal motiu, resultin perjudicials per als drets o interessos legítims de les persones i/o organismes afectats, sense eludir, si calgués, la disculpa, amb independència d’allò que les lleis disposin al respecte.
4.Utilitzar mètodes dignes per a obtenir informació o imatges, sense recórrer a procediments il·lícits.
7. No acceptar mai retribucions o gratificacions de tercersper promoure, orientar, influir o haver publicat informacions o opinions. En tot cas, no s’ha de simultaniejar l’exercici de l’activitat periodística amb altres activitats professionals incompatibles amb la deontologia de la informació, com la publicitat, les relacions públiques i les assessories d’imatge, ja sigui en l’àmbit de les institucions o organismes públics, com en entitats privades.
Descarrega aquí l'informe del Consell de la Informació de Catalunya.