El Teatre Municipal de Girona presenta 'Josafat', el primer musical de producció pròpia

El muntatge s'estrenarà el 22 de febrer del 2014

El Teatre Municipal de Girona està immers en la producció del que serà el primer musical de la novel·la 'Josafat' de Prudenci Bertrana, un text del 1906 ambientat a la ciutat i molt especialment a la seva catedral. Sota la direcció de Joan Solana i amb música de Marc Timón, l'espectacle s'estrenarà el 22 de febrer del 2014. Els seus impulsors asseguren que l'obra modernista és un "diamant en brut" on les passions desenfrenades i les pors enganxaran a un públic ampli amb un format simfònic i una estètica "post-romàntica".

És també el primer musical que produeix aquest teatre i ho fa amb vocació d'exportar-lo a altres sales. El càsting d'actors està obert i no es tancarà fins després de l'estiu. Sensual, fosca, moderna i amb passions extremes són algunes de les paraules que defineixen la novel·la de 'Josafat" que, malgrat tenir més de cent , encara ningú l'havia musicada. Els responsables del Teatre Musical de Girona, amb el suport de l'Ajuntament, han considerat que havia arribat el moment atès el seu "potencial".

L'encarregat de la dramatúrgia, Josep Pujol, ha recordat que en el moment que va sortir a la llum, el text va estar envoltat de polèmica però creu que actualment fins i tot serà molt més ben acceptat i comprès.

L'adaptació que ha fet Pujol es manté fidel a l'obra, amb lletres que han intentat captar la seva "essència". El que sí que ha calgut és "fer créixer" alguns personatges que a la novel·la queden com a més secundaris, com és el cas de la Pepona, una prostituta. En total hi ha quatre papers principals i una de les novetats és la incorporació del mateix Prudenci Bertrana dalt de l'escenari.

Un musical popular

El format escollit és el d'un musical popular amb la idea de poder arribar a un públic ampli. Comptarà amb una petita orquestra de cambra i un quartet de veus principals que es complementarà amb un cor. "No és un musical 'show' sinó que tindrà un format simfònic clàssic i una estètica post-romància", avança el compositor musical, Marc Timón, que ha reconegut haver rebut l'encàrrec com un autèntic "regal".

A l'hora d'escollir els actors seran "molt estrictes", ha explicat Timón. A partir d'avui ja es poden enviar currículums per aspirar a formar part de l'elenc. No cal tenir experiència ni ser una cara coneguda, però sí que cal tenir la tècnica i els coneixements musicals necessaris. El paper del campaner Josafat l'haurà d'interpretar un baríton; el de Fineta, una soprano; la Pepona, una mezzo-soprano o contralt, i el de Bertrana, un tenor. Després de fer una selecció prèvia, el setembre es farà el càsting.

Una obra universal feta amb talent gironí

Els impulsors de 'Josafat, el musical' subratllen el caràcter universal d'una obra basada a la ciutat de Girona, on no hi falten arquetips globals com ara la bella i la bèstia. Tot i l'interès que desperta, consideren que és una llegenda gironina "molt poc explotada", segons paraules de Josep Pujol, que té molt de recorregut. De fet, la idea de produir aquest musical s'ha fet pensant també amb la possibilitat d'exportar-lo a altres sales del país. "Estem convençuts que funcionarà i agradarà", ha assenyalat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha reivindicat aquesta iniciativa com a una clara aposta pel talent gironí.

Per la seva banda, el director del Teatre Muinicipal de Girona, Josep Sánchez, ha reconegut estar davant d'un "repte" que els "il·lusiona" i que confien que tindrà una bona acceptació. Parteixen de la base que a Catalunya hi ha un "públic potencial" a qui agrada veure musicals, amb exemples que s'han convertit en autèntics referents com és el cas de 'Mar i cel'.

L'estrena està prevista el 22 de febrer del 2014 i el pressupost total és de 100.000 euros.