Els ecologistes de Catalunya en contra del mapa eòlic aprovat per la Generalitat

Presenten un segon contenciós administratiu contra el pla de les ZDP i el qualifiquen de "megalòman"

Nova ofensiva judicial contra el mapa eòlic que fixa les zones de Catalunya on s'han d'instal·lar els futurs parcs d'aerogeneradors. Una dotzena d'entitats ecologistes de tot Catalunya han fet pinya i han portat als jutjats el pla de les ZDP que el Govern va tirar endavant el novembre de l'any passat.

Aquest pla en substituïa un altre, avalat pel tripartit el 2010, i que el TSJC va suspendre cautelarment arran d'un contenciós administratiu que van presentar l'Iaeden-Salvem l'Empordà i l'Associació Respectem l'Albera. El motiu per deixar-lo sobre la taula va ser que faltava el document d'avaluació ambiental.

Tot i que el nou mapa eòlic que CiU va aprovar a finals del 2012 sí que incorpora aquest document, les entitats ecologistes asseguren que l'avaluació ambiental no s'ha tramitat com hauria de ser. Segons el seu punt de vista, allò que simplement s'ha fet ha estat afegir papers, però en cap cas s'han resolt les mancances que tenia l'anterior pla de les ZDP.

"El pla promou un model impossible d'aplicar, que es caracteritza per no respectar el medi ambient, ser megalòman i estar al servei de les grans empreses", assegura l'advocat de les diferents entitats, Benet Salellas. Per a les plataformes ecologistes, allò que ha fet el Govern és un moviment per "burlar" la justícia -incorporant una avaluació ambiental incomplerta- i poder tirar endavant un model idèntic al què el TSJC va deixar damunt la taula.

589 MW d'energia eòlica

En total, el pla de les ZDP aprovat el novembre passat permetrà iniciar i tramitar 589 MW d'energia eòlica a Catalunya. El mapa eòlic inclou sis zones: Segarra i Conca de Barberà (186 MW), Alt Penedès i Alt Camp (33 MW), Ribera d'Ebre i Baix Camp (120 MW), Segrià i Ribera d'Ebre (60 MW), Terra Alta (90MW) i Anoia i Segarra (100 MW).

De moment, el pla ha exclòs la ZDP de l'Alt Empordà -que sí que figurava al document del 2010- perquè, després del gran incendi de l'any passat, la Generalitat ha encarregat un estudi abans de decidir si la tira o no endavant.

Les entitats que han presentat aquest segon contenciós asseguren que la Generalitat ha intentat anar "per la porta del darrere" a l'hora d'aprovar aquest nou mapa eòlic, sense tenir en compte la suspensió dictada pel TSJC. Per això, com que un i altre mapa eòlics -al seu parer- són pràcticament calcats, en cas que la Generalitat el vulgui tirar endavant, demanaran als jutjats que no li ho permetin, adduint que a la pràctica suposaria saltar-se la suspensió cautelar.

De fet, la portaveu d'Iaeden-Salvem l'Empordà, Barbara Schmitt, ha explicat que els arguments que esgrimeixen en aquest segon contenciós són gairebé els mateixos que ja van exposar amb el mapa eòlic del 2010. Entre d'altres, que el Govern només aposta per instal·lar macroparcs eòlics al territori o que s'han inclòs entorns protegits dins les ZDP.

D'arreu de Catalunya

A més de l'Iaeden-Salvem l'Empordà i l'Associació Respectem l'Albera, aquest segon contenciós porta signatures d'entitats d'arreu de Catalunya. L'han presentada també l'Ateneu Popular Garriguenc de les Borges Blanques, Ipcena, la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta, el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra i la Federació d'Ecologistes de Catalunya.

Tot i que aquestes siguin les que apareixen al contenciós, n'hi ha però d'altres al darrere que també han col·laborat aportant-hi recursos econòmics. En concret, tres entitats de les Garrigues, la tarragonina GEPEC i la plataforma antimolins de Portbou i Colera.