L'ICRA i la UdG creen una plataforma digital per promoure l'agricultura urbana en ciutats

El portal web serveix com a xarxa social i promou solucions per tirar endavant l'agricultura

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i la Universitat de Girona (UdG) han creat una plataforma digital per promoure la creació d'horts urbans en ciutats. Es tracta d'una iniciativa que s'inclou en el projecte de la Xarxa de Ciutats Comestibles que és finançat amb el programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.

La plataforma actua, per una banda, com a xarxa social per a aficionats de l'agricultura urbana i permet seguir perfils o publicar notícies i esdeveniments. A més, també hi ha una eina per dissenyar i planificar solucions d'horts urbans individuals i també a escala de ciutat. L'objectiu és fomentar la resiliència mediambiental i social a ciutats d'Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

La plataforma pretén connectar i inspirar la gent per crear nous horts urbans a partir d'un espai dinàmic. En aquest portal web els usuaris podran consultar tota la informació relacionada amb les ciutats comestibles, com ara una biblioteca de recursos gratuïts, eines de seguiment de l'impacte dels horts urbans o un catàleg d'iniciatives de ciutats comestibles, entre d'altres. Es permet la interacció entre usuaris i també entre empreses i organitzacions que estan vinculades a l'agricultura urbana.

De fet, la plataforma té una part de xarxa social destinada a aficionats. Això permet que els usuaris puguin publicar notícies i esdeveniments, compartir vídeos i fotografies o penjar manuals i articles. A més també es poden crear comunitats d'usuaris centrades en un tema concret i trobar especialistes que facin assessorament d'un camp.

Per altra banda, les empreses i organitzacions dedicades a l'agricultura urbana també poden tenir els seus perfils d'horts o botigues d'alimentació local i altres tipus d'activitat. Hi haurà un catàleg interactiu geolocalitzat que permet buscar iniciatives i solucions. A més, les empreses poden fer servir la plataforma per monitorar la productivitat i l'èxit de les propostes que tenen. De forma automàtica es genera un informe amb els indicadors que les empreses i organitzacions escullin.

La plataforma forma part del projecte Xarxa de Ciutats Comestibles, en anglès Edible Cities Network (EdiCitNet), coordinat per la Universitat de Berlín. Un projecte de cinc anys de durada finançat pel Programa Horizon 2020 de la Comissió Europea que explora mètodes sostenibles de producció, distribució i consum urbans d'aliments, també coneguts com a "solucions de ciutats comestibles", amb l’objectiu de fomentar la resiliència mediambiental i social a ciutats d'Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

Durant els darrers tres anys, els diferents socis del projecte han treballat amb aquesta missió. Per al desenvolupament de la plataforma l’ICRA-CERCA i la UdG, també han comptat amb la implicació de la Fundació Solidaritat de la UB, el Royal Melbourne Institute of Technology, amb seu a Barcelona, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.