Cau la venda de llenya i pèl·let per les altes temperatures i l'estoc acumulat de l'any passat

Les baixades van del 25% al 50% en algunes empreses del sector

La venda de llenya i pèl·let ha caigut enguany per les altes temperatures i l'estoc acumulat de l'any passat. "Al setembre no va ploure i a l'octubre encara va fer més calor", lamenta Joan Marcé, propietari de Llenyes Joan Marcé de Sant Pau de Segúries (Ripollès).

De fet, la davallada es nota més en la llenya i diversos productors consultats per xifren la caiguda entre un 25% i un 50%. Amb tot, recorden que l'any passat va ser "excepcional" per la crisi energètica i la guerra d'Ucraïna. El vicepresident del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Joan Romaní, diu que en el cas del pèl·let les vendes van "endarrerides" per la calor i assegura que els preus estan "estabilitzats". Romaní reclama més ajuts pel sector i simplificar les tramitacions.

Els venedors de llenya estan molt preocupats, ja que enguany la demanda d'aquest producte és molt baixa. El gerent de Biomassa Forestal Anoia, Josep Tomàs, explica que estan patint una davallada del 50% respecte a l'any anterior perquè ja acumulen dos hiverns sense fred.

Tomàs recorda que l'any passat va haver-hi una "sobredemanda", ja que "molta gent va entrar en pànic en sentir a les notícies que podrien haver-hi restriccions de llum i gas". "El 10 d'octubre de l'any passat ja vam haver de dir que 'no' a molta gent per protegir els nostres clients perquè ens estàvem quedant sense material", recorda. Enguany, en canvi, tenen el magatzem "ple de material en bones condicions" mentre que en un any normal pels volts de Nadal ja tindiren dificultats per subministrar llenya.

El mateix està passant a Llenyes Joan Marcé, de Sant Pau de Segúries (Ripollès). El seu propietari, Joan Marcé, diu que aquest temps "tan variable" perjudica molt el consum i, en el seu cas, estan notant una davallada del 25%.

Mercé explica que molta gent encara té estoc acumulat de l'any passat i, com que no ha fet fred, no l'han gastat. També s'han trobat amb la situació que clients que havien reservat 200 tones de llenya finalment només n'han comprat una setantena. "De moment està tot parat", lamenta, tot assegurant que estan "molt preocupats" per veure com evolucionarà la situació.

A l'empresa osonenca Treballs Forestals Presegue -que es dediquen a fer tot el procés de la fusta i a vendre llenya, tronc i estella- xifren la davallada en les vendes en un 50%. Asseguren que "no hi ha demanda" perquè "l'any passat molta gent va comprar més del que necessitava i encara tenen llenya a casa". "Si no ve el fred serà un any molt dolent", lamenta Jordi Presegue, que diu que, en el seu cas, han pogut recol·locar els treballadors a fer feines al bosc.

El pèl·let nota menys la davallada

En el cas del pèl·let, algunes empreses expliquen que han notat una davallada per la manca de fred, mentre que d'altres asseguren que està sent un any "que entra dins de la normalitat". És el cas de l'osonenca Enerbío, que assegura que "l'hivern no ha entrat amb la seva força, però de moment la demanda és l'habitual".

El director d'expansió de l'empresa, David Pizá, explica que enguany han augmentat un 30% la seva capacitat productiva, però diu que ho han destinat a l'exportació, sobretot al mercat francès i italià. "Catalunya és un mercat excedentari, no es consumeix tot el que es produeix, però, en canvi, el mercat francès o italià són deficitaris", relata. A més, diu que aquestes mercats fan "compres grans" a l'estiu, cosa que amb el mercat català no passa.

A Novalia Sinergie, ubicada a la Pobla de Claramunt (Anoia), també es dediquen a la venda de pèl·let.  L'empresa factura uns 14 MEUR anuals i exporta un 60% dels seus productes, principalment a Itàlia i a França. El director general, Joan Romaní -que també es vicepresident del Clúster de la Biomassa-, assegura que aquest any les vendes van "més endarrerides" però confia que acabi sent una temporada similar a la d'anys anteriors. Sí que és conscient que la temporada de fred "cada cop és més curta" i això pot provocar que baixi el consum d'aquests productes.

Els preus tornen als nivells de l'hivern del 2021-2022

Després del 'boom' de l'any passat en la compra de llenya i pèl·let i amb un encariment d'aquests productes, aquest any els preus han tornat a la "normalitat". Piza explica que "aquest any hem tornat a tenir una regularitat de preu tot l'any, similar a la que havíem tingut anys anteriors". En aquest sentit, el sac de 15 quilos se situa entre els 6 i 7 euros.

Més ajudes i menys burocràcia

El vicepresident del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Joan Romaní, creu que el sector necessita més ajudes del Govern per tirar endavant i denuncia els efectes del que consideren una "competència deslleial de la bonificació del gasoil de calefacció". "Amb això al davant és molt difícil substituir el gasoil per productes de pèl·let", exposa. En aquest sentit, recorda que el sector de la biomassa es troba "dins de la cadena de la prevenció d'incendis i de la gestió correcta dels boscos" i, per això, considera que "és una llàstima que no s'aprofiti aquesta energia verda i s'hagin de portar combustibles fòssils de fora".

Per tot plegat, Romaní reclama a les administracions que "compensin" la bonificació de l'impost al gasoil de calefacció amb "més ajudes per a les calderes de pèl·lets i estella" i també que "els tràmits siguin molt més simples". "Demanem que els diners es rebin immediatament i no amb un temps incert i també que els tràmits siguin molt més simples i no tan carregosos", conclou.