Fecasarm demana més policies a la nit arran de la baralla davant la disco Platea de Girona

També sol·liciten una pilona per evitar atropellaments i càmeres de videovigilància

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i representants de la discoteca Platea de Girona es van reunir ahir a la tarda amb la regidora de seguretat de l'Ajuntament de Girona, Silvia Aliu, a la qual li van demanar la implementació d'una sèrie de mesures per tal d'evitar que, incidents com l'ocorregut el passat cap de setmana a l'exterior de la discoteca Platea de Girona, es tornin a repetir.

En primer lloc, el representant de la Fecasarm, Joaquim Boadas, va demanar a la regidora més presència policia al carrer en horari nocturn, com a mesura dissuasòria davant la possible comissió de delictes contra el patrimoni i contra la integritat física o la vida de les persones.

El representant patronal també es va reunir amb representants de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat del cos dels Mossos d'Esquadra el dia anterior i els va fer la mateixa petició. Tal com va explicar Boadas després de la reunió amb l'Ajuntament, "està demostrat que quan hi ha un vehicle policial patrullant o un agent de policia uniformat a prop, és molt improbable que es porti a terme un acte delictiu i, per tant, per a nosaltres és molt important que, dins de les possibilitats que tenen ambdós cossos policials, que es vegin quants més agents i vehicles policials patrullant per les zones d'oci nocturn de la ciutat, ja que això aporta seguretat per a tots".

Per la seva part, Aliu va qualificar la trobada com "molt positiva i constructiva", tot explicant que "tots anàvem en la mateixa direcció en pro d'assolir objectius com ara millorar la coordinació policial, l'accessibilitat i la mobilitat a les zones d'oci nocturn de la ciutat. A més vaig interessar-me per l'estat d'ànim dels propietaris de Platea amb els quals em vaig solidaritzar".

Una pilona i càmeres policials de videovigilància

Durant la reunió també han demanat que s'instal·li una pilona al carrer Jeroni Real de Fontclara, on hi ha la discoteca, a fi i efecte d'evitar atropellaments, tal i com va passar en l'incident ocorregut el cap de setmana passat, quan els presumptes autors de l'atac contra la discoteca van intentar atropellar sense èxit als controladors d'accés del local.

La tercera mesura sol·licitada per la Fecasarm ha estat la de col·locar càmeres policials de videovigilància a la zona i que aquestes no només enfoquin els accessos del local sinó també el carrer i la cantonada del carrer adjacent al de la discoteca, com a mesura dissuasòria de la comissió de tota mena de delictes com ara robatoris i agressions, entre d'altres. Aquesta mesura però, hauria de comptar amb l'aval de la Comissió de Videovigilància de Catalunya.

Tal com ha explicat Boadas, "la petició l'hauria de formular l'Ajuntament, ja que aquestes càmeres són càmeres policials i la seva autorització no es produeix sense un informe policial que en justifiqui degudament la necessitat de la seva instal·lació i l'aportació de molta documentació, motiu pel qual cada vegada són més els ajuntaments que s'adrecen a la Direcció General d'Administració de Seguretat de la Generalitat (DGAS) per saber quines passes han de seguir per instal·lar càmeres de videovigilància al carrer. Des de la Fecasarm també tenim previst tractar aquest tema en breu amb la DGAS i en concret amb la seva directora, Sònia Andolz, amb qui mantenim reunions periòdiques per tractar assumptes en matèria de seguretat vinculada al nostre sector".

En darrer lloc, el local es troba estudiant la implementació del distintiu internacional de seguretat específic per a locals d'oci nocturn, l'International Nightlife Safety Checked (INSC) promogut per l'Associació Internacional d'Oci Nocturn i que incorpora diferents mesures de seguretat, així com una formació adreçada a tot el personal del local, que en el seu conjunt contribueixen a millorar la seguretat activa i passiva de l'establiment.

Llibertat amb càrrecs

El jutjat d'Instrucció 1 de Girona en funcions de guàrdia va decretar ahir la llibertat dels tres detinguts investigats per l'atac contra la discoteca Platea.

El jutge que instrueix el cas va acordar la seva posada en llibertat però amb l'obligació dels mateixos de romandre a disposició del jutjat sempre que siguin requerits, i per un d'ells s'ha acordat la prohibició de comunicació amb les víctimes de l'atac i també una ordre d'allunyament del local. La causa judicial continua oberta per tres presumptes delictes: lesions, amenaces i danys.
 
L'atac a la discoteca afectada i que es pot veure a la imatge superior es va iniciar cap a les tres de la matinada del passat dissabte arran que els controladors d'accés del local, en aplicació del dret d'admissió, no van permetre l'accés als investigats, per manifestar actituds violentes, una decisió no només correcte sinó que també obligada per la normativa sectorial aplicable atès que els mateixos ja havien protagonitzat incidents a l'establiment en ocasions anteriors.

L'incident va deixar un ferit i diversos danys materials al local. Els investigats compten amb antecedents policials, tots tres són veïns són de nacionalitat espanyola i resideixen a la ciutat de Girona i van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra el passat dimarts al matí. Un d'ells, considerat l'instigador dels fets, que hauria encastat el vehicle contra els accessos i amenaçat de mort els controladors, verbalment i amb una arma blanca. Els altres dos estan acusats de llençar objectes contra el local.