Girona aprova el pressupost amb el vot de tota l'oposició en contra que en critica la manca d'inversió

Unanimitat al conveni amb Salt per avançar amb la tramitació urbanística del Campus de Salut

El ple de Girona ha aprovat inicialment el pressupost per al 2024 amb el vot a favor de l'equip de govern, però cap suport de l'oposició. Els socialistes, el PP i Vox han criticat que els comptes per a l'any vinent, que pugen a 148,7 MEUR, es queden curts en inversions i, per contra, "són expansius a l'hora de cobrar impostos".

La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha defensat que, dins la contenció, el pressupost plasma "l'orientació del nou govern" i l'alcalde, Lluc Salellas, ha dit literalment que la llei espanyola els "capa" poder invertir més.

D'altra banda, durant el ple extraordinari, tots els grups han donat suport unànime al conveni amb Salt (Gironès) per avançar conjuntament amb la tramitació urbanística del futur Campus de Salut.

La regidora d'Hisenda no ha amagat que l'augment de preus ha condicionat el pressupost per al 2024, però també "la manca evident de finançament" que pateixen els municipis per part de l'Estat. "Això ens ha abocat a posar al límit la pressió fiscal cap a la ciutadania", ha lamentat Aliu. De retruc, la regidora també ha dit que no haver-se pogut acollir a la suspensió de les regles fiscals els ha deixat "un marge limitat de maniobra" a l'hora de concretar les inversions (s'hi destinen 5,8 MEUR).

Sílvia Aliu ha afirmat que, malgrat aquests impediments, els de Girona són "uns bons pressupostos", que reflecteixen "l'orientació del nou govern". N'ha subratllat algunes inversions (com les partides per a habitatge, accessibilitat o educació) i ha dit que, en paral·lel a la contenció, permeten avançar cap a una "ciutat més justa".

Els grups de l'oposició, però, no li han comprat el discurs. La socialista Bea Esporrín ha dit que no comparteixen "ni els fons ni les formes" d'aquest pressupost i ha criticat que "es queda curt", perquè en casos com l'habitatge no s'arriba a la xifra d'inversió d'1 MEUR anuals que recull el pacte de govern.

Esporrín, de fet, ha remarcat que "només el 3,9% del pressupost es destina a inversions", quan en ciutats com Tarragona aquest percentatge "és més del doble", ha lamentat que tan sols es prevegin contractar quatre treballadors més -cap d'ells, policia- o que no s'hagin inclòs millores a la xarxa d'aigua en plena sequera. "És desesperançador que el govern més car de la història sigui també el menys ambiciós", ha dit.

"Expansiu amb els impostos"

El regidor del PP, Jaume Veray, per la seva banda, ha afirmat que el pressupost per al 2024 "només és expansiu a l'hora de cobrar impostos" i ha criticat que la partida més elevada de les inversions -de 880.000 euros- sigui per comprar material informàtic. "Això ja deixa clar que no es tenen massa idees; els gironins no notaran en cap moment gaire res de les inversions, però en canvi sí que patiran clatellades a la butxaca", ha afirmat.

A més, Veray també ha estat molt crític amb la manera com se'ls van explicar els comptes, acusant el govern de no parlar clar i de no tenir "cap mena de respecte per l'oposició".  Per la seva banda, el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, ha lamentat que tot i haver-se incrementat un 12%, els pressupostos per al 2024 destinin menys xifra a inversions que els anteriors (quan van situar-se en 6 MEUR).

Al torn de rèplica, Sílvia Aliu ha assegurat que el pressupost "és una eina viva", i que precisament, a través dels romanents, se superarà el milió d'euros d'inversions en habitatge, i que aquesta també serà la via per a futures ampliacions de plantilla (dins les quals hi ha inclòs més agents per a la Policia Municipal). Pel que fa a les crítiques de Veray, la regidora d'Hisenda s'ha defensat dient que les portes del seu despatx estan "sempre obertes".

Per últim, l'alcalde Lluc Salellas ha pres la paraula per rebatre les paraules de la regidora Bea Esporrín, en referència a les inversions que fa Girona en comparació amb  altres ciutats com Tarragona. Salellas ha dit que, precisament, és la llei espanyola d'estabilitat pressupostària qui els "capa" la possibilitat d'invertir més, perquè precisament "castiga aquells municipis poc endeutats" com Girona. I per contra, "premia" aquelles altres ciutats que ho estan més.

Pas endavant cap al nou Trueta

El ple d'avui també ha donat llum verd al conveni amb l'Ajuntament de Salt per avançar conjuntament amb la tramitació urbanística del futur Campus de Salut, que inclourà el nou Trueta. L'acord té una durada de quatre anys i, en paral·lel a Girona, l'Ajuntament de Salt també l'aprova avui per ple.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Cristina Andreu, ha concretat que es crearà una comissió de seguiment conjunta, que es reunirà cada quinze dies, i ha reiterat que el Campus de la Salut és un "projecte estratègic". El conveni també preveu que Salt tiri endavant els estudis de mobilitat i de soterrament de línies elèctriques, i que Girona s'encarregui del projecte executiu de la bassa de laminació.

El conveni amb Salt s'ha aprovat per unanimitat. Aquí, tots 27 regidors del ple hi han votat a favor. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, però, sí que ha dit que li preocupen els endarreriments del projecte. I de fet, ha recordat que Salt ja ha adjudicat els dos estudis que li corresponen (el de mobilitat, per 12.000 euros; i el de les línies elèctriques, per 2.600).

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme ha admès que és veritat que Salt porta "un cert avantatge", perquè "fa temps" que havia definit els terrenys per al futur Campus de Salut. Cristina Andreu, però, ha dit que la voluntat dels dos ajuntaments és "anar al mateix ritme" a partir d'ara, i ja ha avançat que el proper objectiu és que al febrer s'aprovi un altre conveni conjunt -en aquest cas, també amb la Generalitat- que afecta "tota la part de les carreteres i tot el sector de mobilitat que haurem de transformar".

Per últim, l'alcalde de Girona ha dit que, "més enllà de mirar enrere", allò que pertoca a partir d'ara és anar "cap endavant". "Ens hem de felicitar per aquest conveni i remar tots junts perquè el Campus de Salut sigui possible", ha subratllat Lluc Salellas.

Rebaixa del contracte de neteja

D'altra banda, el ple extraordinari també ha aprovat la rebaixa del contracte de neteja i recollida de residus. Amb el canvi, el seu cost es redueix en un 2,9% i passa a ser de 163,19 MEUR (gairebé 4,9 milions menys dels inicials). El regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, ha explicat que l'objectiu és adaptar-se "al màxim" a la situació actual -marcada per la sequera- i també "millorar la pedagogia i la conscienciació ciutadana amb la recollida de residus".

Sobretot, el gruix de l'estalvi es concentra en la neteja dels carrers. Els serveis en què es fa ús d'aigua es redueixen a la meitat i, a partir d'ara, se'n farà servir de regenerada. També s'endarrereix la implantació dels contenidors de recollida selectiva a tota la ciutat i el porta a porta en algunes zones de Girona. Segons ha concretat Cot, per a aquest 2024 l'estalvi serà d'1,1 MEUR, dels quals la majoria -uns 697.000- fan referència a neteja viària; i la resta, a recollida de residus.

Aquí, però, com també ha passat amb el pressupost, l'equip de govern no ha rebut el suport de cap grup de l'oposició. Perquè tant el PSC, com el PP i Vox hi han votat en contra. I tots tres han criticat que la ciutat està "bruta". La portaveu socialista, Sílvia Paneque, s'ha estranyat que s'hagi fet una "disminució lineal" del 50% amb l'ús d'aigua, una de les "mesures estrella" del nou contracte, amb independència de com evolucioni la sequera, i s'ha preguntat si "no es compta amb prou aigua regenerada per netejar tots els carrers".

A més, Paneque també creu que s'ha "disfressat amb pedagogia i amb campanyes de conscienciació l'endarreriment de l'arribada de nova maquinària" i ha tornar a criticar que la taxa d'escombraries s'hagi apujat un 25%. Per la seva banda, Veray ha dit que tot i el cost que suposa el nou contracte, "la gent té la certesa que la ciutat està bruta" i Domínguez ha dit que la Girona pateix "el preu d'un contracte elevadíssim" i ha instat el govern a posar multes a aquells qui no gestionen les escombraries com pertoca.

Més habitatge protegit a Domeny 

Per últim, el ple extraordinari d'aquest dilluns també ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració amb la Fundació Salas i la Fundació Nou Lloc Habitatge Social per establir les condicions per desenvolupar dues promocions d'habitatge protegit a Domeny.   El projecte preveu la construcció de 28 pisos en cada parcel·la amb locals als baixos per a diferents usos i aparcaments. La Fundació Salas s'encarregarà de desenvolupar les promocions i Nou Lloc les gestionarà.  

El projecte inicial preveia desenvolupar tres parcel·les però la tinenta d'alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu, ha explicat que en un dels sòls s'hi han trobat restes arqueològiques, que ara s'estan estudiant.