Front comu contra el tancament del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge dels Aiguamolls

Salvem l'Empordà ha organitzat una festa reivindicativa

La notícia del tancament del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà ha unit entitats ecologistes i societat civil en un clam unitari. Per evitar-lo, IAEDEN-Salvem l'Empordà ha organitzat aquest diumenge a les 12 del migdia una festa reivindicativa oberta a tota la ciutadania per evitar el tancament de l'únic centre d'aquestes característiques que opera a les comarques gironines i que cada any atén prop de 1.000 animals, el 90% d'ells d'espècies protegides.

Els ecologistes denuncien que l'excusa de la crisi no pot tirar per terra la feina feta els darrers 35 anys, i més, han puntualitzat, quan el centre opera amb un pressupost que no supera els 120.000 euros anuals. Si ahir dimarts tots els grups municipals de l'Ajuntament de Figueres van subscriure una moció per reclamar a la Generalitat que no tanqui el Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà, aquest dimecres el torn ha estat per a les entitats ecologistes i la societat civil que en roda de premsa han anunciat la convocatòria d'una jornada festiva i reivindicativa per el pròxim diumenge amb l'objectiu d'evitar el tancament d'un equipament "únic" a la província de Girona que atén gairebé 1.000 animals anuals, el 90% d'ells d'espècies protegides.

L'acte de diumenge, ha explicat Bàrbara Schmitt, de Salvem l'Empordà, es farà davant el Cortalet dels Aiguamolls, és a dir, al pàrquing que hi ha a l'entrada del parc, i constarà de diverses actuacions per als més petits, la lectura d'un manifest i una visita guiada al parc.

La concentració festiva serà una més de les accions impulsades per l'associació ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà des que la setmana passada els treballadors del centre van rebre la notícia del seu acomiadament imminent per problemes econòmics. Des de llavors, el manifest de suport publicat al blog http://centredefauna.blogspot.com.es i a www.change.org ha recollit, en tan sols quatre dies, 3.500 signatures, i el blog ha registrat 4.500 entrades de suport.

Malgrat que la Generalitat encara no ha comunicat oficialment el tancament del centre, el comitè d'empresa de Forestal Catalana, l'empresa que el gestiona, ja va comunicar dimecres passat als seus tres treballadors que estaven inclosos a l'ERO presentat per la companyia. Un fet, ha denunciat Salvem l'Empordà, que suposa el tancament efectiu del centre.

En aquest sentit, l'entitat ecologista ha denunciat que amb l'excusa de la crisi, la Generalitat vol tancar un centre que en els últims 35 anys ha fet una feina "extraordinària" tant pel que fa a la recuperació d'animals, com per la tasca pedagògica realitzada. Així, han lamentat que un centre que compta amb un pressupost global d'uns 120.000 euros anuals, entre sous i manteniment de les instal·lacions, no es pot tancar adduint problemes econòmics. A més, han denunciat que els altres tres centres de recuperació de fauna salvatge que hi ha a Catalunya també estan afectats per l'ERO de Forestal Catalana, però que això no suposarà el seu tancament.

Amb tot, tant ecologistes com els representants de la societat civil que donen suport a les mobilitzacions, s'han mostrat confiats en que la Generalitat es repensi la seva decisió i opti per una fórmula alternativa que garanteixi el futur del centre. En aquest punt, Jordi Sargatal, president de l'Associació dels Amics del Parc Natural dels Aiguamolls, ha recordat "que rectificar és de savis" i que les administracions encara són a temps de salvar un centre que amb els recursos que rep realitza una insubstituible tasca de "seducció ambiental".

Per últim, els presents han assegurat que l'estiu, de confirmar-se que el tancament del centre es podria fer efectiu entre el 12 i el 14 de juliol, és la pitjor época per tirar-lo endavant perquè és en aquesta estació quan més animals arriven al centre amb entre 5 i 10 ingressos diaris. En aquesta línia han afegit que si tota la gent que actualment té el dels Aiguamolls com a centre de referència han de dur els animals al de Torreferrussa, a Santa Perpétua de Mogoda, que sembla ser que és el que es farà càrrec dels animals, potser per la distància i les complicacions ho deixaran de fer.

Finançament alternatiu

El futur del centre depèn de l'entrada de "finançament alternatiu". Així ho afirma la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat en un comunicat on afegeix que mentre aquesta alternativa no es concreti, la Generalitat continuarà amb el pla previst de traslladar els animals als centres de Torraferrussa, a la província de Barcelona, i al de Vallcalent, a la de Lleida. Medi Natural justifica el tancament del centre dels Aiguamolls per "la necessitat de reorganitzar els serveis i la plantilla de Forestal Catalana", l'empresa que el gestiona, i per la impossibilitat "d'afrontar amb recursos públics" les millores que les instal·lacions necessiten. El comunicat de Medi Natural s'ha fet públic el mateix dia que entitats ecologistes i societat civil de les comarques gironines s'han unit per garantir el futur del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà. Una unió que aquest diumenge es farà tangible amb una festa reivindicativa al mateix Parc dels Aiguamolls.

Medi Natural assegura que el manteniment del centre gironí amb recursos de la Generalitat és inviable "davant la necessitat de reorganitzar els equipaments, els serveis i la plantilla de Forestal Catalana", l'empresa que contracta els tres treballadors del centre dels Aiguamolls, i per la impossibilitat "d'afrontar amb recursos públics" les millores que les instal·lacions del centre requereixen.

Amb tot, en el mateix comunicat, Medi Natural es mostra disposat a mantenir obert el centre "si es troben recursos alternatius als pressupostos públics via col·laboració d'entitats, fundacions o altres agents que puguin estar-hi interessats". Així, el que proposa el departament és que la gestió del parc passi a mans d'una fundació privada, és a dir, tornant al model de gestió del parc de fa 10 anys quan se n'encarregava la Fundació Roger Burlet.

Així, i mentre no es concreti l'entrada de finançament alternatiu, Medi Natural continua amb el pla previst de tancar el centre i traslladar els animals del centre de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà als de Torreferrussa, a la província de Barcelona, i al de Vallcalent, a la de Lleida.

Per últim, la Direcció general treballa amb l'objectiu de disposar d'un lloc de "primers auxilis" als propis Aiguamolls o zona propera, on fer les primeres cures i l'estabilització dels animals recollits, per després traslladar-los a Torreferrussa o Vallcalent en funció de l'espècie i del tractament previst.