Josep Roca, millor sommelier i Martina Puigvert, millor xef jove als premis Estrella Michelin

El restaurant Disfrutar consolida l’ascens a l’Olimp gastronòmic i aconsegueix la tercera estrella Michelin

Catalunya comptarà en la Guia Michelin 2024 -la primera sense la veïna Portugal- amb un total 70 estrelles, una més que en l'edició anterior. A més de la que suma el Disfrutar, l'establiment barceloní de cuina avantguardista i creativa obert des del desembre del 2014 per tres excaps de cuina d'elBulli, hi ha hagut dos restaurants més que s'han estrenat amb una.

Pel que fa als reconeixements indivuduals en destaquen Josep 'Pitu' Roca del Celler de Can Roca com a millor sommelier i Martina Puigvert, del restaurant les Cols d'Olot (Garrotxa), el de millor xef jove.

Referent als canvis en les estrelles, els que s'estrenen amb una són el Suto, del xef Yoshikazu Sutu -de l'escola del Disfrutar, que ha pujat a l'escenari visiblement emocionat-; i el Quirat, de Víctor Torres, també a la capital catalana. A l'altra cara de la moneda hi ha l'aposta gastronòmica de Jordi Cruz a l'Hotel Cram de Barcelona, l'Angle, que perd una de les dues distincions que tenia. També es queda sense l'estrella que ostentava l'establiment La Cuina de Can Simón, a Tossa de Mar (Selva).

L’Emporium de Castelló d’Empúries, dels cuiners Màrius i Joan Jordà, ha rebut una estrella verda que n’acredita els esforços en pro de la sostenibilitat, la mateixa distinció que ha rebut L’Algadir del Delta, de Joan Capilla, a Amposta.

La gala celebrada aquest any a la capital catalana ha comptat amb Andreu Buenafuente com a mestre de cerimònies i ha incorporat figurants vestits amb inspiració de l'art de Joan Miró o l'arquitectura d'Antoni Gaudí. Incialment, l'escenari s'ha convertit en un plató a l'estil del presentador, per on han passat personalitats com l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o els responsables de Michelin. L'acte també ha servit per recordar Daniel Redondo, cap de cuina del Celler de Can Roca que va morir fa uns dies en un accident de trànsit.

Disfrutar, un reconeixement a foc lent

El Disfrutar, segon millor restaurant del món des del juny d'aquest any i ara també establiment triestrellat, no és la primera experiència en solitari d'aquests xef de l'escola d'elBulli. Una vegada va tancar l'establiment de Ferran Adrià, el trio format per Casañas, Castro i Xatruch van decidir refermar el què havien après obrint el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va aixecar la persiana l'abril del 2012. L'experiència els va funcionar i va ser llavors quan van ampliar horitzons amb un nou local a Barcelona situat en plena Eixample.

En la categoria acabada d'estrenar per aquests tres xefs els esperen el més veterà de la categoria a Catalunya, El Celler de Can Roca, restaurant que capitanegen els germans Roca i que ha marxat de la gala amb el premi a millor sommelier per a Josep 'Pitu' Roca. També hi ha l'ABaC, del mediàtic Jordi Cruz i el Lasarte, la proposta del xef Martín Berasategui i Paolo Casagrande a Barcelona.

Revaliden també la tercera estrella uns altres germans, Sergio i Javier Torres, que van estrenar-se en la categoria en l'edició passada de la guia vermella per la seva aposta Cocina Hermanos Torres, ubicada en un antic taller de pneumàtics a Les Corts i inaugurada fa només fa quatre anys. A més del Disfrutar, en la nova edició de la guia s'hi afegirà també el Noor de Còrdova, del xef Paco Morales.

A la categoria amb dues estrelles hi figuren els mateixos restaurants catalans que hi havia a excepció de l'Angle. Així, mantenen les dues estrelles el Moments, emplaçat a l'hotel Mandarin Oriental de Barcelona; el Cinc Sentits, del xef Jordi Artal; l'Enoteca Paco Pérez, a la vista de l'hotel Arts de la capital catalana; Les Cols, el restaurant de la xef Fina Puigdevall a Olot; el Bo.TiC, restaurant de Corçà dirigit per Albert Sastregener; i el Miramar, la proposta de Paco Pérez a Llança.

Finalment, en el llistat d'una estrella la guia hi manté L'Antic Molí (Ulldecona); l'Oria (Barcelona); el Xerta (Barcelona); l'Alkimia (Barcelona); el Dos Palillos (Barcelona); el Hofmann (Barcelona); el Hisop (Barcelona); el Caelis (Barcelona); el Koy Shunka (Barcelona); el Via Veneto (Barcelona); l'Aürt (Barcelona); el Lluerna (Santa Coloma de Gramenet); el Tresmacarrons (El Masnou); L'Ó (Sant Fruitós de Bages); Les Magnòlies (Arbúcies); Can Jubany (Calldetenes); Sala (Olost); Els Casals (Sagàs); L'Aliança 1919 d'Anglès; Els Tinars (Llagostera); Massana (Girona), l'Atempo (Barcelona); el Deliranto (Salou); Ca l'Enric (La Vall de Bianya); La Fonda Xesc (Gombrèn); el Rincón de Diego (Cambrils); Can Bosch (Cambrils); el Quatre Molins (Cornudella de Montsant); La Boscana (Bellvís); l'Emporium (Castelló d'Empúries); el Castell de Peralada; el Fogony (Sort); el Villa Retiro (Xerta); el Malena (Gimenells); Les Moles (Ulldecona), l'Aleia (Barcelona), l'Enigma (Barcelona); l'Slow & Low (Barcelona); el Mont Bar (Barcelona); i el COME by Paco Méndez (Barcelona).