Un dels gihadistes detinguts a Olot havia pertangut a l'extremisme violent nacionalsocialista

L'Audiència Nacional ha retirat el passaport als dos individus

Un dels dos presumptes gihadistes detinguts a Olot (Garrotxa) el 21 de novembre havia estat adscrit a l'extremisme violent de matriu nacional socialista durant un període de temps previ, segons han informat els Mossos d'Esquadra després d'analitzar el material tecnològic intervingut als dos individus.

Les detencions es van fer en el marc d'una investigació de l'Audiència Nacional. Els detinguts tenen 23 i 37 anys i també s'investiga pels mateixos fets una altra persona de 39 anys. En els mesos en què s'ha dut a terme la investigació, els agents van constatar que el procés de radicalització violenta estava en evolució, per això els Mossos opinen que amb les detencions s'ha evitat que arribessin a estadis que comportessin perill per a la ciutadania.

Les detencions les van fer Mossos i Policia Nacional i s'atribueix als individus delictes d'adoctrinament i captació. Ambdós tenen antecedents per diferents delictes, però no se'ls coneixen relacions prèvies amb el terrorisme.

La investigació conjunta es va iniciar el febrer passat, quan gràcies a la xarxa de col·laboració ciutadana, els investigadors es van assabentar que els ara detinguts presentaven conductes observables que podien ser compatibles amb una afinitat manifesta pel terrorisme de matriu gihadista.

En aquest sentit, la Policia Nacional indica que els signes de radicalització gihadista que mostraven els dos individus havien motivat una "preocupació forta entre la comunitat musulmana de la zona".

Des d'aquest moment va començar una investigació conjunta que va constatar que els dos subjectes havien "interioritzat" l'ideari i postulats "més radicals i violents" de Daesh, i que feien "apologia" del terrorisme gihadista "des de diferents perfils de xarxes socials".

Els agents han pogut acreditar que un dels detinguts ha estat exercint durant mesos una tasca d'adoctrinament en el segon, mitjançant l'ús de la propaganda creada a aquest efecte per productores afins a Daesh i Al-Qaida, inclosos productes de convenciment ideològic i altres de caràcter tàctic i de capacitació.

Segons els cossos policials, aquesta exposició continuada ha acabat produint que el segon detingut evidenciés conductes cada vegada més habituals d'odi cap a col·lectius amenaçats, com ara la comunitat jueva, així com que manifestés intencions de cometre atacs contra la societat en general.

Un dels investigats, a més, participava en grups de xarxes socials en els quals "es parlava del martiri" i en què els seus membres "s'interessaven per les recerques d'armes".

Després de passar a disposició judicial, el magistrat de l'Audiència Nacional ha establert mesures cautelars sobre els dos detinguts consistents en la retirada del passaport i l'obligatorietat de presentar-se diàriament als jutjats.