Desarticulada una xarxa criminal que exportava marihuana a Europa des de l'Alt Empordà

Blanquejava els beneficis amb la compra de propietats de luxe i negocis aparentment legals

Agents dels Mossos d’Esquadra de la DIC i de la Unitat d’investigació de Figueres, juntament amb el Servicio de Vigilancia Aduanera de l’Agència Tributària han detingut catorze persones, nou homes i cinc dones d’entre 23 i 74 anys que formaven part d’una organització criminal que produïa i traficava amb marihuana amb epicentre a l’Alt Empordà.

El passat 9 de novembre, en el marc de l’operatiu, es van dur a terme quinze entrades i registres als municipis de Figueres, Sant Pere Pescador, Vilacolum, Vilamacolum, l’Escala, Castelló d’Empúries i Girona, en què es van desmantellar cinc plantacions interiors de marihuana amb 5.000 plantes, 14 kg de cabdells de marihuana secs aptes per a la venda, dues armes de foc reals i munició, una carabina d’aire comprimit, 5 vehicles i 57.000 euros en efectiu.

Els investigadors estimen en 1.100.000 euros el benefici que hagués obtingut l’organització, al mercat il·lícit a Catalunya, de la venda dels cabdells i les plantes intervingudes, només en allò que fa a aquesta última explotació.

Un narco assalt inicia la investigació

A finals de novembre de 2022, la DIC de Girona va tenir coneixement d’un robatori a l'interior de dues naus industrials a l'Empordà (Vilamalla),on hi havia dues plantacions interiors de marihuana amb un nivell d'instal·lació molt sofisticat i específic.

A l’interior de la nau, els investigats van construir uns hivernacles amb materials que contenien aïllants tèrmics i lumínics, que els permetien, per una banda, disposar d’un entorn controlat per garantir la productivitat més gran de les plantacions, i per l’altra, evitar que els excessos de temperatura o luminescència poguessin alertar de la ubicació de la plantació. Paral·lelament, disposaven de conduccions circulars d’aigua que els permetien una major eficiència en el sistema de rec.

Arran d’aquest incident es va aconseguir desmantellar una plantació, ubicada a una de les naus amb un total de 3.500 plantes. En el marc de l’explotació, a finals del mes d’agost també es van fer dues aprehensions de plantes de marihuana a Empuriabrava.

Una organització que traficava i blanquejava els beneficis

Fruit de l’actuació, els investigadors van considerar que l’organització criminal dedicava el cultiu i exportació de marihuana cap a Europa. Per obtenir el lloguer de les naus industrials i els domicilis on produïen la droga, falsificaven la documentació per tal de no aixecar sospites, entre els llogaters ni de cara als cossos policials. Per altra banda, els permetia no donar les dades personals de cap dels líders de l’organització.

Els investigadors van identificar diverses persones que formaven part de l’entramat criminal que desenvolupaven diferents rols: des dels jardiners que es troben a la part més baixa, fins als encarregats de gestionar les plantacions, passant pels qui tenien els contactes per donar sortida a la droga cap a l’estranger.

Per altra banda, també es van identificar diverses persones que invertien els diners obtinguts acumulant patrimoni, a través de la compra de cases i pisos, obrint negocis (societats a nom dels familiars més propers), actuant com intermediaris que simulaven ser empresaris solvents per obtenir el lloguer de naus i cases, o blanquejant a través de facturació falsa els guanys de l'organització.

Més detencions

Entre els catorze detinguts hi ha el responsable de la gestoria que era l'encarregada de tramitar tot el que calia per a la compra i lloguer d'immobles i que estava al corrent, presumptament, del que feia la banda. Des de Vigilància Duanera, però, deixen clar que encara hi pot haver entre tres i quatre detencions més de responsables d'empreses que participaven en el blanqueig de capitals de l'organització.

El cap provincial de Duanes, Antonio Lajusticia, ha explicat que el que feia la xarxa era fer servir falses activitats empresarials, per facturar a empreses de diversos sectors que els hi feien ingressos al compte corrent i així podien blanquejar els diners de la droga.

Des de la Divisió d'investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra de Girona destaquen que el més important és que s'ha aconseguit desmantellar tota l'organització en tota la seva estructura. En aquest sentit, el cap d'Investigació de Girona, Carles Martínez, ha remarcat que des dels jardiners fins al cap ha quedat desarticulada.

Martínez ha remarcat que es tractava d'una organització especialment ben treballada que, a més, havia sofisticat molt la producció de marihuana. De fet, es van trobar amb quatre hivernacles que costen entre 8.000 i 9.000 euros cadascun i que evitaven que l'olor de la droga es pogués percebre. A banda, el grup havia instal·lat un sistema de ventilació especial per tal d'ajudar a passar desapercebuts.

Cases de luxe i Marsella

Tant des dels Mossos com des de Vigilància Duanera expliquen que el grau de professionalització de la xarxa era "alt". Un cop tenien els diners blanquejats els invertien en el lloguer de les naus industrials o cases de luxe com, per exemple, la del cap de l'organització i que està valorada en 850.000 euros. Ara, tots els béns confiscats s'han posat a disposició del jutjat que porta la instrucció del cas.

A més, els investigadors han explicat que la majoria de droga que es cultivava a l'Alt Empordà acabava a l'altra banda de la frontera. En concret, una de les ciutat que més en rebia era Marsella on l'organització havia establert forts vincles amb bandes locals.