Girona repara les rampes d'accés al passallís de l'Onyar entre Vila-roja i la Creueta

Els treballs reduiran els danys davant possibles crescudes del riu

Les obres de reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar que uneix els barris de Vila-roja amb la Creueta a Girona han començat aquesta setmana. Els treballs tenen com a objectiu reforçar aquest pas, situat a l’alçada de l’Escola Sagrada Família, que està malmès a causa de les crescudes del riu. També es renaturalitzaran els marges situats aigües avall.

“Estem satisfets que aquest projecte, elaborat durant l’anterior mandat, s’executi tal com estava previst, amb l’aplicació de tècniques de bioenginyeria per millorar la sostenibilitat i amb l’objectiu clau de suportar millor els embats de properes crescudes del riu”, ha afirmat el regidor d’Urbanisme de Proximitat de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí Arderiu.

L’actuació consisteix en rehabilitar els fonaments i el paviment de les rampes que donen accés al passallís de l’Onyar amb blocs de pedres. D’aquesta manera es milloraran les condicions de seguretat i d’accessibilitat del pas, i es reduiran els possibles danys de les rampes en futures avingudes o riuades del riu Onyar.

El seu accés des del barri de Vila-roja es fa des de les escales de la carretera de Sant Feliu i connecta amb el bosc de ribera i els horts del pla de La Creueta.

Alhora, es recuperaran i es naturalitzaran els marges del riu situats aigües avall del passallís mitjançant la tècnica de la bioenginyeria. L’objectiu és crear un paisatge similar al que hi havia abans del temporal Glòria i recuperar la morfologia i la biodiversitat original. En concret, es faràun mur de fusta i vegetació, diferents feixines i un seguit d’elements vegetals de plantació manual per millorar a mitjà i llarg termini l’estabilitat dels marges de ribera.

Els treballs han començat a principi de novembre i no abans perquè les temperatures eren més càlides i les condicions ambientals no ho permetien. D’aquesta manera, l’actuació es duu a terme en un període de parada vegetativa i s’ha evitat l’època de nidificació d’aus.

Les obres, que compten amb l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua, van a càrrec de l’empresa Naturalea Conservació SL i tenen un cost de 98.568,61 euros (IVA inclòs). Està previst que finalitzin a finals del mes de gener de 2024.