Roses aprova un pressupost de 45,4 MEUR per al 2024 amb 2,2 MEUR en inversions

Més de 400.000 euros es destinaran a projectes de millora urbana i infraestructures

El ple de l'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) ha aprovat un pressupost de 45,4 MEUR per al 2024, una dada que suposa un increment del 14,18% respecte d’aquest any. Els comptes preveuen unes inversions de 2,2 MEUR, 435.000 euros de les quals es destinaran a la redacció de projectes de millora urbana, infraestructures i serveis públics.

També està previst destinar 133.000 euros a inversions mediambientals i 709.930 als contractes de serveis, socorrisme i platges (un 22,6% més que aquest 2023). D’altra banda, els comptes de l’any que ve assumiran un increment de prop de 30% dels costos de neteja, recollida i tractament de residus, que l’any que ve s’enfilaran fins als 8,3 MEUR.

L’Ajuntament també ha previst un augment de la partida per fer front a les emergències socials, que pujarà un 30% passant dels 100.000 als 130.000 euros.

Pel que fa a la partida d’inversions, dels 2,2 MEUR previstos, 316.000 euros provindran de subvencions i la resta l’aportarà l’Ajuntament amb ingressos corrents. El capítol d’inversions es destinarà fonamentalment a la redacció de projectes per a la millora urbana i d’infraestructures i serveis públics, a actuacions mediambientals i de platges, a la millora d’instal·lacions i edificis municipals i a programari informàtic per a l’adequació a les noves tecnologies.

En concret, 525.100 euros es destinaran a la reposició i millora d’equipaments municipals (instal·lacions esportives, centres escolars, biblioteca, CAR Jove, cementiri...). Entre elles, la renovació del pati de butaques del Teatre Municipal, amb un pressupost de 304.500 euros.

Durant el 2024, s’encarregarà la redacció de l’avantprojecte del Mercat Cobert, del projecte de Front de Mar, d’aparcaments soterrats (UA4, Illa d’Ítaca i plaça Frederic Rahola), del vial Mas Matas MP44, de l’accés a Roses, de millores a la plaça del Rei i a la carretera de Canyelles, del camí d’accés a Falconera, del fossat de la muralla medieval de la Ciutadella, o l’actualització del projecte d’Escola de Música, entre d’altres. En total, s’hi destinaran 435.500 euros.

La resta d’inversions es destinaran a l’execució de millores urbanes a finques municipals i al jardí d’accés al Castrum (124.500 euros), a millores en vies públiques (76.000 euros), a la reposició i millora dels serveis d’aigua i clavegueram (150.000 euros), a actuacions de medi ambient i platges com la instal·lació de passeres, teles antierosió, baranes d’accés al mar, cadires amfíbies, illes contenidors Parc Natural, entre d'altres (135.000 euros).

Finalment, s’invertiran 529.400 euros en l’adquisició de programaris i aplicacions informàtiques per a l’adequació dels serveis municipals a les noves tecnologies.

La regidora d’Economia i Hisenda, Joana Pérez, diu que han elaborat un pressupost “pensant en el benestar els ciutadans” i donant de “més recursos” les partides on han detectat més necessitats de reforç.

Pel que fa a les inversions, Pérez diu que “amb la redacció d’aquests projectes volem avançar el màxim per, en el moment que sigui possible ampliar les partides d’inversions gràcies al fons de contingència o bé al superàvit previst de l’exercici anterior, tenir a punt els estudis i avantprojectes necessaris per aprovar i licitar les diferents obres”.