La Policia Municipal de Girona rebutja l'increment del preu de les hores extra

Asseguren és "un pedaç" per poder afrontar les Fires i que no soluciona els problemes de fons

L'Ajuntament de Girona ha proposat un pacte a la Policia Municipal que augmenta el preu de les hores extres per solucionar el conflicte al cos. Segons fonts del sindicat SIP-Fepol, la plantilla no veu amb bons ulls la proposta i s'hi oposa perquè considera que és "un pedaç" de cara a les Fires de Sant Narcís i no soluciona els problemes de fons, com són la manca d'efectiu i la valoració dels llocs de treball.

La regidora d'Hisenda, Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu, ha explicat que la proposta, batejada com a 'punt de partida', busca donar resposta a les reivindicacions que van portar els agents a deixar de fer hores extra. El pacte l'ha aprovat la Mesa General de funcionaris però el sindicat policial majoritari el considera insuficient.

L'equip de govern de Girona exposa que durant els darrers mesos, des de la constitució del nou Ajuntament després de les municipals, han treballat una proposta per resoldre el conflicte laboral obert amb la Policia Municipal i que va portar els agents a deixar de fer hores extra. Fruit d'aquestes negociacions, el consistori ha presentat una proposta, que va rebre l'aval de la Mesa General de funcionaris.

Segons ha detallat Aliu, la proposta suposa augmentar entre el 30% i el doble el preu de les hores extra. La proposta porta per nom 'punt de partida' perquè el govern municipal espera que serveixi per començar a arribar a acords per desencallar la situació. Així, i a les portes de les Fires de Sant Narcís que comencen la setmana vinent, el govern introdueix criteris de productivitat en els dispositius per a esdeveniments singulars des d'ara i fins a finals d'any.

La millora eleva el preu de les hores en comparació al que s'havia estat pagant fins ara. Per exemple, a la proposta del govern a partir d'ara l'hora extra laboral diürna, que fins ara es pagava a 25,68 euros, ara s'ofereix a 47,06. En canvi si són dies festius els comandaments que ara cobraven 32,74 euros l'hora passarien a percebre'n 51,06.

La proposta s'havia portat a la mesa de negociació general de funcionaris en dues ocasions i el darrer cop s'ha aprovat amb els vots a favor de CCOO i l'abstenció de la Intersindical, SIP-Fepol i el CSIF.

Un "pedaç"

Fonts del SIP-Fepol, que és el sindicat majoritari al cos, exposen a l'ACN que la proposta s'està sotmetent a una votació que es tancarà en les properes hores però que tot apunta que la plantilla l'acabarà rebutjant perquè la majoria d'agents s'hi oposen.

El sindicat agraeix "la bona predisposició" de l'equip de govern per posar fil a l'agulla a les demandes del cos però considera que aquesta proposta es queda "curta" i que és "un pedaç" per afrontar les Fires de Sant Narcís. El sindicat subratlla que no soluciona el "problemes endèmics que fa temps que s'arrosseguen" com són la manca d'efectius i la valoració de llocs de treball.

L'any passat, i davant la manca d'agents que volguessin fer hores extra, l'aleshores alcaldessa Marta Madrenas va signar un decret que obligava els policies a fer-les durant les Fires de Sant Narcís emparant-se en un article de la Llei de Policies Locals que recull que davant de situacions "d'excepcionalitat" es pot mobilitzar la plantilla necessària per garantir la seguretat.

Aliu ha exposat que la intenció de l'equip de govern és arribar a un acord per no haver de tornar a repetir aquesta fórmula però ja avança que ho hauran de fer si la plantilla no accepta la proposta: "Si no tenim el número d'agents necessaris que voluntàriament vulguin fer hores extra haurem de fer un decret perquè hem de garantir la seguretat i la convivència dels gironins i les gironines per davant de tot".