Banyoles habilitarà zones de baixos estímuls a les cercaviles de la festa major

El consistori adaptarà espais de calma i aparcaments per a cotxets

L’Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) i la Comissió de la Festa Major han ampliat les accions i mesures per fer encara més inclusiva la Festa Major de Sant Martirià, que començarà aquest vespre.

Després de les proves pilots de l’any passat, aquest any s’habilitarà un espai de calma en diferents activitats per a persones que necessitin una zona tranquil·la i segura apartada del bullici de la festa o hi haurà un tram de baixos estímuls a la cercavila amb menys estímuls sensorials i auditius per gaudir de la festa. Aparcament per a cotxets, espais per a persones amb mobilitat reduïda o traducció amb llengua de signes en alguns actes són altres de les mesures previstes.

La regidora de Polítiques Socials, Ester Busquets, ha destacat que la festa major “és una acció comunitària de ciutat i treballem des de diferents àmbits perquè tothom hi pugui participar i fer-se la seva”. En aquest sentit, Ester Busquets ha explicat que el consistori i la Comissió de la Festa Major, on hi participen entitats socials, treballen per impulsar mesures que “obrin cada vegada més la festa a tothom”.

Laura de Batlle, del projecte TEAcompanyEM de la fundació Mas Casadevall, que treballa amb persones amb trastorn de l’espectre autista, ha detallat que “hem ofert assessorament per definir la zona de baixos estímuls i l’espai de calma, després de les proves pilot que vam fer tant en la festa major de l’any passat com en la cavalcada de Reis” i ha afegit que “també és molt important com s’ha facilitat l’accessibilitat cognitiva de la festa amb les pancartes, el mapa o les icones que expliquen les diferents mesures”.

La zona de baixos estímuls s’ubicarà a la plaça de la Font durant la cercavila de dissabte a la tarda i no hi haurà música. Es demana a la població que moderi el volum de la veu, alenteixi el pas i mantingui la distància amb la resta de persones. Pel que fa a l’Espai de Calma, hi podrà anar qualsevol persona que necessiti descansar o apartar-se del bullici de la festa i s’hi trobarà material sensorial per facilitar la relaxació.

Per la cercavila de dissabte a la tarda, un dels principals actes de la festa major, s’habilitaran també dos aparcaments per a cotxets, a la plaça Sant Pere i a la plaça de les Monges, perquè, per motius de seguretat, no es podrà entrar amb cotxets a la plaça Major.

Pel que fa a la zona de Barraques, a més de la caravana del Punt Lila, que s’instal·larà les nits de divendres, dissabte i diumenge, també hi haurà un equip mòbil del Punt Lila que es mourà per la zona de barraques i d’atraccions de fires. A més, hi haurà lavabos per a homes, dones i mixtos i s’ha treballat per marcar un camí segur de tornada a casa després dels concerts, reforçant la il·luminació en alguns punts.

Comissió de Barraques habilitarà també un espai per a persones amb mobilitat reduïda perquè puguin seguir els concerts. L’espai estarà obert a qualsevol persona que pugui necessitar-lo, però pensat especialment per a les persones amb mobilitat reduïda. També es reservarà aparcament per a persones amb mobilitat reduïda a l’entorn de barraques i fires, a la zona de la Farga.

Les mesures i accions s’han explicat en una roda de premsa on també hi han participat Judit Joyera, Marcel Congost i Jordi Saubí, membres dels Autogestors i Autogestores del Pla de l’Estany, format per persones amb discapacitat intel·lectual. Els Autogestors i Autogestores del Pla de l’Estany participen en l’organització de la festa a través de la Comissió de la Festa Major, formen part de les comparses de capgrossos i cavallins i també col·laboren en l’activitat del Tomata i Xocolata, on preparen un taller de manualitats inspirades en la festa major.

Icones

Totes les accions i mesures per fer més inclusiva la Festa Major se senyalitzaran i s’han incorporat a la comunicació de les activitats. Des de la Comissió de Disseny de la Comissió de la Festa Major s’han dissenyat icones que identifiquen tant al programa de mà de la festa com a la pàgina web senyalitzant les activitats on hi haurà aglomeracions, so estrident, focs i petards o s’han habilitat espais per a persones amb mobilitat reduïda. També se senyalitzaran els espais seguint el mateix codi de les icones.