Girona aprova l’ordenança de terrasses de bars i restaurants amb reticències de l'oposició

Els ciutadans del carrer Figuerola demanen posar “fil a l’agulla” per garantir el descans de la gent

El plenari de l’Ajuntament de Girona ha aprovat de forma definitiva la reforma de l’ordenança de terrasses de bars i restaurants amb els vots a favor de l’equip de govern (Guanyem Girona, Junts i ERC), l’abstenció del PSC i PP i el vot en contra de Vox.

La regidora del PSC, Cristina Cots, considera que la normativa “té mancances fonamentals” i ha lamentat que el govern local no hagi aprovat totes les al·legacions que ha presentat el grup municipal.

Per la seva banda, els veïns del carrer de Figuerola també han intervingut en el plenari i han avançat que estudiaran “impugnar l’ordenança” perquè es garanteixi el descans dels habitants. “Estem cansats de repetir sempre el mateix i veure que els responsables es mostren incompetents”, ha lamentat el portaveu veïnal.

Amb 17 vots a favor l’Ajuntament de Girona ha aprovat de forma definitiva la nova ordenança de terrasses que actualitza la normativa que hi havia de fa més de deu anys. La normativa ja s’havia aprovat de forma provisional al març tot i que hi ha alguns canvis respecte al text inicial.

D’aquesta manera, l’ordenança preveu que els establiments hagin de recollir les terrasses un quart abans de l’hora límit de tancament, a diferència d’ara. A més, s’autoritzen les terrasses en la calçada que es van començar a fer a partir de la pandèmia. El regidor d’Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, ha parlat de normalitzar una casuística que s’aplica des de fa tres anys.

Pel que fa als terminis de permisos, també es modifiquen els terminis. HI haurà la possibilitat de tenir una terrassa tot l’any o només en època de temporada turística (del 15 de març al 15 de novembre).

En paral·lel, la normativa preveu potenciar la inspecció i la sanció dels establiments que no s’adeqüin a la normativa. “Ens hi posarem estrictes”, ha avisat Martí.

Recels de l’oposició

La normativa ha tirat endavant amb els vots favorables de les tres formacions del govern local, però amb l’abstenció dels regidors del PP i PSC. La socialista Cristina Cots assegura que l’ordenança té “mancances fonamentals” i ha criticat que l’ajuntament no assumeixi les competències d’inspecció, que recauen en el Departament d’Interior. Cots ha retret que Girona sigui “l’única capital de província” que no hagi demanat aquestes competències a diferència del que han fet altres municipis gironins com ara Figueres, Olot o Salt (Gironès).

Lluís Martí ha defensat que les competències recaiguin en els Mossos d’Esquadra perquè tenen “una unitat específica” per al control de les terrasses. Per això creu que cal “aprofitar-se” dels recursos de la Generalitat.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Jaume Veray, ha justificat la seva abstenció perquè creu que és una normativa “necessària” però critica que el govern local no hagi tingut prou en compte l’opinió dels veïns de la ciutat. Malgrat tot, Veray ha assegurat que els empresaris d’hostaleria hi estan a favor.

El portaveu de Vox ha votat en contra de la normativa, ja que creu que calia “el consentiment de totes les entitats veïnals” de la ciutat.

Els veïns de Figuerola, oberts a impugnar-la

Abans de l’arpovació de l’ordenança, l’Associació de Veïns dels carrers de Bonastruc i Figuerola han criticat la “manca de transparència” del govern en l’aprovació definitiva de la normativa. El portaveu de l’entitat ha mostrat la seva “decepció” amb Guanyem Girona perquè creuen que ha permès l’aprovació de l’ordenança arran de l’acord de govern amb Junts i ERC.

Per això ha avisat que estudiaran si impugnen l’ordenança. “La gent del carrer Figuerola fa 12 anys que denunciem la situació i més de 20 que la patim”, explica el portaveu veïnal. Per això assegura que estan “cansats” de “patir vandalisme.

De benzinera a equipament públic

El plenari d’aquest dilluns també ha aprovat revertir la cessió d’un solar municipal a una benzinera que hi ha al polígon Mas Xirgu. La vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, ha recordat que una vegada aquest solar torni a mans municipals es podria destinar a un equipament públic per a mobilitat. També ha apuntat a una possible venda del solar que permeti fomentar la construcció d’habitatge públic.

Els regidors del PSC i del PP s’han mostrat crítics amb el deute que té l’actual explotadora de la benzinera, Cepsa, amb el consistori. Des del 2021 l’empresa no paga el cànon corresponent d’aquesta benzinera que hi ha al Mas Xirgu i també una altra que hi ha al barri de Santa Eugènia. Geis ha assegurat que s’està seguint el “procediment corresponent” i ja s’ha notificat 36 vegades a l’empresa el deute que hi ha.

Des del consistori han intentat en diverses ocasions embargar l’empresa pel pagament del deute pendent, però com que no tenen un compte corrent obert a la ciutat no poden executar aquest embargament. Per això ara han començat els procediments per demanar que ho faci l’Agència Tributària Espanyola.

Suport majoritari a la llei d’amnistia

El portaveu del PP a l’Ajuntament de Girona, Jaume Veray, ha presentat aquest dilluns al vespre una moció en contra de la llei d’amnistia que plantegen les formacions independentistes per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. El text ha comptat amb només dos vots a favor (un del PP i l’altre de Vox) i 25 vots en contra (PSC, Guanyem Girona, Junts i ERC).

El portaveu popular creu que l’amnistia és una “aberració democràtica”. “Aquesta amnistia no busca el perdó, sinó que la gent que va defensar l’estat de dret demani perdó”, ha afegit Veray.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha defensat l’amnistia com “una eina i un mecanisme permès”. A més, creu que aquesta llei suposaria el reconeixement “d’un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat”.

Compromís en la defensa del català

En el plenari d’aquest dilluns també s’ha aprovat una moció presentada per la Coordinadora d’Associacións per la Llengua (CAL) per fomentar l’ús del català en l’àmbit social. En aquest sentit, el text reconeix el retrocés del català i la necessitat de treballar per fomentar-ne l’ús. La moció també recorda la “retolació massiva” dels comerços de la ciutat en anglès, fet que també afecta als drets lingüístics catalans.

Per complir amb aquest compromís amb la llengua, la moció demana consolidar el Correllengua a la ciutat i donar suport a les entitats organitzadores. El text ha comptat amb el suport de 25 regidors (PSC, Guanyem Girona, Junts i ERC) i dos vots en contra (PP i Vox).