Convoquen una excursió popular pel camí de ronda de Cala Juncadella que havia estat privatitzat

SOS Costa Brava i SOS Lloret volen defensar així l'ús públic d'aquests camins

Les entitats ecologistes SOS Costa Brava i SOS Lloret han convocat una excursió popular pel proper 23 de setembre després de la sentència en ferm del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ratifica la titularitat pública del camí de ronda al seu pas per Cala Juncadella a Lloret de Mar (Selva).

La sortida serà a les onze del matí del carrer Tunis i vol ser una convocatòria massiva per omplir el bosc d’entitats i persones que defensen l’ús públic del camí de ronda a tot el litoral. SOS Costa Brava treballa per denunciar així la fragmentació del camí de ronda de la Costa Brava de la mà de les persones propietàries de finques a primera línia de mar que n’acaben privatitzant trams.

El cas concret de la finca de Can Juncadella "ha posat de manifest el paradigma de les pràctiques abusives de persones propietàries en detriment del bé comú i els valors paisatgístics del litoral", assenyalen des de l'entitat.

La polèmica es remunta a l’any 2009 quan les persones propietàries de Can Juncadella van signar un conveni amb l’Ajuntament de Lloret per tancar el camí de ronda i fer-ne una sèrie de millores que mai es van executar. El camí va romandre tancat fins que el 2016 el Tribunal Conenciós Adminisratiu de Girona va resoldre que el camí era d’ús públic. La propietat va interposar recursos fins que el 2020 es va ratificar la sentència del TSJC.

L’acció de dissabte vinent vol servir per denunciar les "pràctiques intimidatòries de la propietat als usuaris que decideixen fer el camí de ronda al seu pas per la finca tot i els diversos cartells intimidatoris i de prohibit el pas a vianants". Des de SOS Costa Brava i Sos Lloret asseguren que són nombrosos els testimonis de caminants que en endinsar-s’hi "han rebut alertes per megafonia i, si en fan cas omís, es troben amb la presència de seguretat privada armada que els prohibeix el pas".

El camí de ronda a Lloret es troba tallat en diversos punts per política de fets consumats de propietaris que n’han impedit el pas des de fa anys, com passa també entre Cala Banys i Fenals o entre Sa Boadella i Santa Cristina.