El jutge impedeix que Lloret de Mar reobri el camí de ronda de Can Juncadella

Aplica una mesura cautelaríssima que comporta la suspensió de l'execució forçosa prevista pel consistori

Aquest dimecres finalitzava el termini que l'Ajuntament de Lloret de Mar havia donat a la propietat de la finca de Can Juncadella – Flinder Data S.A.- per reobrir l'accés al camí de ronda que passa pels terrenys. Així es va acordar per ple el mes passat, on ja s'advertia a l'empresa que si no posava fi a la "usurpació" dels camins públics el consistori ho reclamaria per la via forçosa administrativa i la judicial si fos necessari.

Aquest matí el consistori ha rebut una resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona on s'aplica una mesura cautelaríssima que consisteix en suspendre l'execució forçosa que tenia previst dur a terme l'Ajuntament en cas que els propietaris no haguessin respost a la seva petició. El jutge considera que la disputa d'obrir o no el camí de ronda que passa per la finca de Can Juncadella s'ha d'abordar amb urgència donat que l'Ajuntament va donar un termini de deu dies a la propietat mentre el procés judicial d'aquest litigi segueix el seu curs. En el text de la mesura cautelaríssima, es diu que en aquest cas ha de prevaler l'interès particular per damunt del general, entre altres coses perquè es considera que amb l'obertura d'ofici del camí la finca quedarà afectada i provocarà danys a la propietat. Cal recordar que està situada a l'espai d'interès natural del massís de Cadiretes.

La resolució no admet recurs però l'Ajuntament té tres dies per al·legar allò que consideri adient en relació a la mesura cautelaríssima del jutjat, ja sigui per l'aixecament, manteniment o modificació de la suspensió adoptada. Ambdues parts podran aportar la documentació que considerin oportuna sobre aquesta mesura.

L'Ajuntament lamenta en un comunicat que el jutge no els "hagi donat veu" mentre que sí ha atès les "circumstàncies d'especial urgència" que li ha expressat la propietat de Can Juncadella i que ha comportat aquesta mesura cautelaríssima.

El consistori està decidit a donar compliment a l'acord del ple i per això ha ordenat als serveis jurídics que actuïn en defensa de l'interès públic i es garanteixi l'accés al camí de ronda que passa per aquesta propietat.

Una decisió aprovada per ple

L'equip de govern de Lloret de Mar va aprovar al ple del mes passat la ratificació d'un decret d'alcaldia que exigia als amos de la finca de Can Juncadella, situada a l'espai d'interès natural de Cadiretes, que deixés d'"usurpar" els camins en un termini màxim de deu dies hàbils després que li fos notificat l'acord. El que es demanava concretament és que deixessin lliure per a ús públic el camí de ronda en el tram que hi ha entre la platja de Canyelles i cala Morisca i la part pública del GR-92-11. A més, el consistori advertia a Flinder Data –la societat propietària de la finca- que si no complia l'acord, el consistori estava decidir a lluitar-ho per la via forçosa a nivell legal i si fos necessari per la judicial.

Abans d'aquest acord de ple l'alcalde havia signat dos decrets. El primer va ser l'abril passat on es fixava el 9 de maig com a data per obrir la zona. Els propietaris van presentar al·legacions i va quedar en suspens.

El 17 de maig els serveis jurídics municipals van emetre un informe on es recomanava al consistori que l'acord de recuperació fos dictat pel ple municipal. Els propietaris havien al·legat que no era competència de l'alcalde acordar la recuperació d'ofici dels camins de la finca i per això es va decidir que s'aprovés per ple per tenir més seguretat jurídica. Seguidament es va redactar un segon decret d'alcaldia on s'exigia als propietaris que cessessin la "usurpació" i deixessin lliures els camins públics. Unes vies que el govern municipal de CiU va permetre tancar amb un conveni de l'any 2009 a canvi que els propietaris fessin el camí de ronda a tocar del mar. El camí, però, no s'ha fet mai. L'Ajuntament reclama que es reobri aquest pas perquè, encara que travessi un espai privat, és un camí de domini públic.

En l'anterior mandat municipal, el govern va trencar el conveni amb els propietaris en considerar que havien incomplert la seva part. Seguidament els amos van denunciar-ho al contenciós administratiu.