Lloret reclama al jutge que reobri el camí de Can Juncadella

El consistori ha enviat les al·legacions a principis d’aquesta setmana

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha enviat a principis d’aquesta setmana les al·legacions al Jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona, que va decidir suspendre l’execució forçosa de reobertura del camí de ronda de Can Juncadella, prevista pel consistori. El jutge va decretar “una mesura cautelaríssima” explicant que, en aquest cas, havia de prevaler l’interès particular per damunt del general perquè considerava que amb l’obertura d’ofici del camí, la finca quedaria afectada i es provocarien danys a la propietat.

La resolució no admetia recurs però el consistori tenia tres dies per al·legar allò que considerés adient i així ho ha fet. “Tenim per obligació defensar l’interès públic i per això hem presentat les al·legacions acompanyades de tota la documentació i amb dictamen pericial que es va fer i que mostrava l’existència del camí. No pot prevaldre l’interès privat per sobre del públic”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg. Per acord de ple del 30 de maig, el consistori de Lloret de Mar va ratificar un decret d’alcaldia perquè els amos de la finca, provinents del Kazahstan, deixessin “d’usurpar” els camins públics en deu dies. “La mesura cautelaríssima no dirimeix sobre el fons de l’assumpte ni diu qui té raó”, ha explicat Orobitg. En aquest sentit, des de l’equip de govern de la localitat assenyalen que l’any 2009 el govern municipal de CiU va permetre tancar el camí de ronda que passava per aquesta finca a canvi que els propietaris fessin un altre via a tocar del mar. Ambdues parts van firmar un conveni però, el camí, no s’ha fet mai.

Per això, ara el consistori reclama que es reobri aquest pas perquè, encara que travessi un espai privat, es tracta d’un camí de domini públic. En concret, el consistori vol que deixin lliure per a ús públic el camí de ronda en el tram que hi ha entre la platja de Canyelles i cala Morisca i la part pública del GR-92-11.

“Es tracta d’un tema molt carregós; han transcorregut sis anys i no s’ha fet res; davant d’això l’equip de govern va entendre que hi havia una voluntat deliberada d’allargar els terminis i per això hem fet aquests passos”, ha explicat el regidor. En aquest sentit, Orobitg assenyala que és legítim “que qualsevol defensi els seus drets” però considera “incoherent” la postura dels propietaris d’aquesta finca, situada dins l’espai d’interès natural de Cadiretes. “Tenim tota la documentació i els expedients, és estrany que ara es posin a qüestionar fins i tot la titularitat pública del camí”, ha explicat.

Orobitg subratlla que utilitzaran totes les “eines i matèries legals” perquè es reobri el camí de ronda que existia en aquest espai. “La nostra obligació i interès és defensar l’interès públic i esmerçarem tots els recursos i esforços per fer-ho valer”, ha comentat el regidor de Lloret de Mar. Al mateix temps, des de l’equip de govern esperen el jutge prioritzi l’interès públic per davant del privat i no descarten portar-ho als jutjats.

Ara fa uns dies, els representants legals de Flinder Data SL, la propietària de la finca, van proposar de manera oficiosa un nou traçat del camí. Un recorregut que no complia amb les característiques dels camins de ronda. Els propietaris oferien que el vial passés per l’altra costat de la propietat, lluny del mar.