Els propietaris de Can Juncadella inicien un procès judicial per recuperar el camí de ronda

Han denunciat a l'Ajuntament

El camí de ronda de Can Juncadella de Lloret de Mar (Selva) enceta un nou capítol després que el 2019 semblava encarrilar el seu desenllaç. L'empresa Flinder Data SL, propietària de la finca i vinculada amb l'expresident del Kazakhstan, ha presentat una demanda civil contra l'Ajuntament per reivindicar la propietat del camí.

Així ho ha anunciat el regidor de Promoció Econòmica de Lloret de Mar, Jordi Sais, en el plenari d'aquest dilluns al vespre. Sais ha avançat que espera que la demanda "no prosperarà", però que caldrà estar pendents d'aquest procés judicial.

Durant aquest dilluns es va aprovar per unanimitat i de forma definitiva l'inventari general de béns i drets del municipi. Es tracta d'un procés burocràtic que dona compliment a una sentència del Jutjta Contenciós de Girona i reafirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta sentència demanava a l'Ajuntament incloure aquest camí de ronda en l'inventari i, d'aquesta manera, mantenir el caràcter públic de la via.

De tota manera, el portaveu de Lloret en Comú, Miguel Ernesto Gracia, ha demanat al govern local quina és la situació actual del camí, ja que tot i aprovar l'inventari "els lloretencs encara no el podem gaudir". Gracia ha assegurat que quan la gent hi passa, els propietaris "segueixen fent sonar les alarmes, encara hi ha gossos i aquell senyor fa el que vol".

Davant d'això, Sais ha demanat que davant de cap "coacció" per part dels propietaris, ho denunciïn a la policia. El regidor ha afegit que "no és la primera vegada que hi va la Policia Local" i que quan els propietaris els veuen arribar, deixen d'intimidar els visitants.

Malgrat tot, el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, ha exigit al govern local que sigui "contundent de veritat" i que "es faci respectar l'Ajuntament", ja que creu que amb l'actitud intimidatòria els propietaris "ens estan 'xulejant'". Davant d'això, Sais ha respost que l'Ajuntament "es fa respectar" i així ho avalen les sentències judicials.

Un camí obert de forma intermitent des del 2009

El tram de Can Juncadella del camí de ronda es va tancar el 2009 després que els propietaris decidissin tancar l'accés al públic, ja que ho consideraven una propietat privada. Fins el 2016 no es va resoldre que el tram del camí havia d'estar obert a tothom a través d'una sentència judicial.

Tot i així, la propietat va optar per donar compliment a la resolució judicial però espantant a qualsevol curiós que s'hi passegés. Per això, en el moment en què un creuava el camí, sentia sonar alarmes i mentre la megafonia demanava que marxés, veia gossos o fins i tot notava la intimidació del personal de seguretat privada.