El celler Hugas de Batlle de Colera crea un "pack solidari" després del foc i la sequera

L'empresa diu que ha tingut un 70% menys de producció d'un any normal

El celler Hugas de Batlle de Colera (Alt Empordà) ha creat un "pack solidari" de vi per compensar les pèrdues que l'incendi de l'agost i la sequera ha provocat a la collita d'una de les seves vinyes.

El seu propietari, Eduard Hugas de Batlle, diu que l'objectiu és que la gent ajudi comprant i es "conscienciï que els agricultors de proximitat" depenem molt del temps i de les inclemències com els focs.

"Perquè consumeixin productes locals perquè no només som agricultors i venedors de vi sinó que també som gestors de territori i d'una cultura mil·lenària", assegura. El paquet inclou fins a cinc ampolles de vi negre com el Coma Fredosa o el Coma de Vaixell i el regal d'un exemplar de negre de la Vall de Molinàs, un dels seus vins més preuats.

"Amb la secada i el foc hem tingut un 70% menys de producció que un any normal, com els que teníem fa cinc anys", afegeix. I és que a la falta d'aigua, molt acusada a l'Alt Empordà, s'hi afegeix l'incendi que a principis d'agost es va declara a Portbou i que va afectar de ple Colera. Les flames van malmetre la vinya 'La Pineda' que el celler té a tocar del mar i que va actuar com a tallafocs.

En total, es van cremar uns 4.000 ceps. D'aquests, els més afectats s'han mort i d'altres estan començant a brotar. "Però no tenim clar quina vida tindran, si seran productius o què passarà en es propers anys. També se'ns van cremar pals i remolcs. Hem tingut costos econòmics", explica Hugas.

"Un mes després i acabada la verema la davallada de quilos de raïm és desorbitant. A això se li suma una sequera mai patida en la historia del nostre celler. Aquesta promoció és un pack solidari que ens permeti continuar treballant tot esperant que la propera verema ens deixi aixecar el cap", expliquen a la seva web on es pot adquirir el paquet per preus que van dels 77,50 als 99,50 euros.

El celler té quatre vinyes repartides per aquesta zona amb un total de 16 hectàrees de terrenys 2,5 dels quals en aquesta plantació que va resultar afectada pel foc.