La producció de la DO Empordà caurà un 20% per la sequera

La denominació d'origen també posa de relleu que els senglars s'han convertit en una "plaga"

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però amb un vi de millor qualitat per la sequera. La falta de pluges provocarà un descens de prop del 20% de la producció de raïm, que s'acostarà als 60.000 hectolitres.

A aquest descens s'hi sumen els efectes devastadors dels senglars i cabirols, que ja s'han convertit en una "plaga" que no troba menjar i arrasa els camps. "Hi ha algunes vinyes que directament no es colliran", ha assegurat el president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO, Pau Albó.

La falta d'aigua ha fet que els ceps no hagis crescut prou i han generat un gra molt més petit tot i que lliure "de malalties". Això ha obligat als cellers a fer aclarides. O dit d'una altra manera, a treure raïm i llençar-lo al terra perquè el cep tenia menys massa foliar de la que podia suportar la producció. "Calia equilibrar el vi", diu Albó.

El responsable del celler Mas Llunes de Garriguella, Antoni Roig, diu que ells sempre han estat més partidaris de "deixar cobertes vegetals" als ceps però que enguany s'han vist obligats a abandonar aquesta pràctica.

A principis d'agost, la manca de pluges auguraven una pèrdua de la producció d'entre el 25 i el 30% però les precipitacions dels últims dies han millorar les previsions, que ara xifren en un 20%. En total, preveuen recollir al voltant de 60.000 hectolitres.

Ajudes per combatre l'acció dels senglars

A la falta d'aigua s'hi suma l'acció de senglars i cabirols. "S'han convertit en una plaga", assegura Albó. Una problemàtica que en els darrers anys s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que aquests animals busquin a les vinyes i altres conreus l'aigua i el menjar que no troben a les muntanyes.

A més, el fet que hi hagi menys conreus de regadiu com el blat de moro han fet que hi hagin acudit en massa. "Als llocs on casi no hi ha vinya és on més mal han fet", explica el responsable de la DO. Per fer-hi font, des del Consell Regulador de la DO Empordà tornen a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.