L'incendi de Portbou ja ha cremat 573 hectàrees i es treballa per frenar el flanc dret

Unes 100 dotacions intenten evitar que el foc salti a Llançà i el Cap de Creus

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant aquesta tarda en l’incendi originat ahir a Portbou (Alt Empordà). En l’operatiu hi treballen unes 100 dotacions i 300 persones entre bombers professionals i voluntaris, auxiliars forestals, personal sanitari, pilots, conductors i operadors. A les 13:30h els Agents Rurals havien comptabilitzat 573 hectàrees calcinades provisionalment.

Els treballs d’aquest matí han consistit a evitar que el foc entri a la carena principal i s’obrís cap a Llançà, i l’objectiu s’ha aconseguit, segons els comandaments del Cos, que es mantenen prudents davant un foc empès per una forta tramuntada, però que també admeten que s’està treballant de manera més còmoda que en hores anteriors.

S’ha aconseguit tancar la cua de l’incendi, un terç del flanc dret, que és el que més preocupa perquè pot assolir un potencial de 2.700 hectàrees, i el flanc esquerre està confinat per la carretera N-260.

Un repunt de la tramuntana, però, ha creat una represa en la zona estabilitzada i les flames han fet una carrera que ha causat diversos focus secundaris. Per aquest motiu ha calgut confinar el Port de Llançà i evacuar Grifeu. A migdia s’han enlairat dos Avions de Vigilància i Atac (AVA), que s’han sumat als cinc helicòpters bombarders que treballen des del matí.

La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menors mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d’aquest incendi, que ha afectat l’espai protegit del massís de l’Albera. Segons El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, les causes no serien naturals.

El Cos d’Agents Rurals fa novament una crida a extremar les precaucions arran d’aquest episodi d’elevat perill d’incendi forestal que va començar el 3 d’agost. Aquest dissabte hi ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 44 municipis de 7 comarques. Hi ha restringits els accessos a 4 espais naturals protegits: Els Ports, Cardó-Boix, Tivissa Vandellós i Cap de Creus.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.  

A causa d’un vent de certa intensitat i humitats baixes i a les zones amb una sequera acumulada important, com Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior de les Terres de l’Ebre, es donen les circumstàncies que poden produir incendis forestals amb una ràpida evolució. La previsió és que la situació es mantingui durant el cap de setmana, amb una tendència a la millora diumenge al migdia. 

Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Els confinaments en vigor aquest matí es mantenen. Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). En aquests moments en aquests moments es manté l’ordre de confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i càmping Sant Miquel. En aquest sentit, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha fet un nou enviament d’un missatge de veu i també una alerta de Protecció Civil als mòbils de la zona afectada indicant aquesta ordre.

Dos tècnics de l'operativa territorial de Protecció Civil segueixen al Centre de Comandament Avançat (CCA) per participar en les reunions de coordinació de l'incendi. Igualment, es manté la comunicació amb Adif en relació amb la circulació de trens per la zona afectada per l’incendi.

D’altra banda, l’incendi de Portbou ha provocat talls en el subministrament elèctric que afecten 1.583 abonats. Els Bombers han col·laborat també en la resolució d’incidències en els subministraments de llum i telefonia de la zona, que al migdia havien minvat significativament.

Pel que fa a les evacuacions, durant la nit, 140 persones han estat acollides al pavelló municipal de Llançà i al Centre d'acollida de Portbou, a l'antic teatre, han pernoctat 12 persones. Cal recordar, també, que des d’ahir a la tarda, des de Protecció Civil es va mobilitzar la Creu Roja a la zona de l’incendi amb voluntariat i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament.

El Servei Català de Trànsit informa que L'N-260 continua tallada de Portbou a Llançà, entre els punts quilomètrics 14,5 i 0,5. Tampoc estan actives les línies de tren R11 i RG1 que acaben el servei a Figueres.