L'incendi de Portbou ja ha cremat 500 hectàrees mentre baixa la tramuntana

Els Agents Rurals han identificat la zona d'inici del foc i les causes serien per activitat humana

ACTUALITZAT 13:15h | Nit i matinada intensa a Portbou i Colera a l'Alt Empordà on els Bombers de la Generalitat han treballat de forma incansable per intentar frenar l'avenç de les flames en un incendi que s'ha vist revifat per una forta tramuntana que a les cinc de la matinada deixava cops de vent de fins a 110,9 km/h segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Les primeres dades provisionals d'aquest dissabte parlen de 500 hectàrees afectades amb 135 persones desallotjades. La principal preocupació és que salti a la zona de Llança on el potencial passa a 2.700 hectàrees, a tocar del parc natural del Cap de Creus. Fins a 98 dotacions, sis d'elles aèries, amb 300 efectius fan front a les flames, entre ells bombers voluntaris de fora de Girona ja que aquests estan en vaga.

La prioritat dels Bombers ha estat ancorar el flanc dret, al nord del nucli urbà de Colera. En aquest punt les flames han anat cremant muntanya avall i han generat diversos focus secundaris.

Tot i la dificultat del terreny i de les fortes ratxes del vent, els Bombers els han pogut anar treballant amb línies d’aigua i han evitat que s’estenguessin. Un dels focus ha saltat la riera de Colera, en una zona de canyissar, però finalment ha quedat confinat i contingut. Les flames han afectat una casa aïllada, al terme municipal de Colera, i diversos horts.

Protecció Civil explica que al centre cívic de Colera hi han fet nit 40 persones, mentre que al pavelló de Llançà hi havia 140 persones resguardant-se de les flames. Tot plegat ha estat fruit de l'evacuació aquesta matinada de la zona de Garbet a Colera de tots els usuaris dels càmpings Garbet i Xalet d'en Mateu.

Els Bombers també han recomanat el confinament a la zona del Port de Llançà per una possible afectació de l'incendi, des de Cap Ras fins a Sant Carles. L’estratègia dels Bombers continua sent estrènyer al màxim possible el front de foc des del flanc dret i fer que el cap acabi arribant a mar.

A més d’actuar atacant les flames en tota aquesta zona, a la cala Rovellada, els Bombers també estan protegint les cases. Hores d’ara treballen en l’incendi tres helicòpters bombarders i dos avions de vigilància i atac, sempre pendents de l’evolució del vent, que en qualsevol moment pot obligar a interrompre la seva actuació.

Passat el migdia la força del vent s'ha reduït, el que ha permès l'enlairament de més mitjans aeris formats per AVA dels Bombers juntament amb els FOCA del Ministeri de Transició Ecològica.

Efectius continuen treballant en la investigació de les causes que segons els Agents Rurals estaria relacionada amb l'activitat humana i ja haurien identificat la zona on s'ha originat l'incendi. El Cos fa una crida a extremar les precaucions i recorda que avui dissabte el nivell 3 del Pla Alfa estarà activat a 42 municipis de 7 comarques i es restringeixen els accessos a 4 espais protegits: els Ports, Cardó-Boix, Tivissa-Vandellòs i Cap de Creus.

A nivell d'infraestructures l'N-260 segueix tallada des de Llançà fins a la frontera francesa i els trens de les línies R11 i RG1 estan aturats a Figueres alhora que s'ha activat el pla Ferrocat.

Protecció Civil ha informat que des de les vuit del matí no hi ha subministrament elèctric en tres municipis que afecten a milers d'abonats. Més concretament 1.131 a Colera, 1.602 a Llançà i 1.446 a Portbou. Tampoc funcionen la majoria de telèfons fixes ni mòbils de la zona mentre que a Portbou tampoc surt aigua de les aixetes.