76 dotacions dels Bombers treballen en un incendi a Portbou

Ja han cremat unes 200 hectàrees segons informen Agents Rurals

ACTUALITZAT 22:52h | Fins a 76 dotacions terrestres dels Bombers (10 d'elles dels Pompiers francesos) amb un total de 214 efectius desplegats que treballen des d'aquesta tarda per tal d'extingir un incendi forestal que s'ha declarat a les 16:39h a la zona prop del coll del Suro a Portbou (Alt Empordà) que segons dades provisionals a les 18:25h ja havia afectat un total de 200 hectàrees amb un potencial de 400.

Les flames avancen empeses per la forta tramuntana que bufa a la zona, fet que dificulta la tasca dels mitjans aeris que s'han hagut de retirar poc després d'enlairar-se.

Els Bombers estan prioritzant els seus esforços en la cua del flanc esquerre de l'incendi –en direcció Colera- i del flanc dret –que avançaria en direcció el Cap de Creus-. Amb tot, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a 140 trucades en pocs minuts de persones que alertaven de la columna de fum que era visible des de diversos indrets. Una gran zona de pastures de boví situades estratègicament al nord del municipi de Colera estan frenant l’avenç del foc.

Bombers ha ordenat el confinament de tot el municipi de Colera, la zona de la Rovellada i el càmping Sant Miquel. Per la seva banda Protecció Civil de Port de la Selva ha recomanat als veïns confinar-se a casa amb les finestres tancades, ja que la columna de fum arriba fins al municipi empès pel fort vent.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que la carretera N-260 entre Llançà i la frontera ha quedat tallada per tal de facilitar les tasques dels Bombers que treballen a la zona.

Es tracta d’un foc de vent en descendent, empès per la tramuntana i els contravents, que té capacitat per fer focus secundaris. No es pot atacar des de dalt i s’està esperant que avanci fins a pistes forestals. Ara per ara, els treballs es concentren en el flanc esquerre de l’incendi.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les condicions climàtiques a la zona de l'incendi eren de 22 graus centígrads a les 19:40h amb ratxes de vent de 87 km/h i una humitat del 45%

Els mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat tenen una operativitat limitada a causa del vent. Els efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) monitoren les condicions per trobar finestres que permetin l’accés dels avions de vigilància i atac i els helicòpters bombarders.

Els Mossos d’Esquadra també han informat que a causa de l’incendi s’han desallotjat 8 persones de diferents masos propers a Portbou. La Creu Roja ha desplaçat fins a set voluntaris i diversos vehicles logístics, refrigerats i d'avituallament a Llançà per donar cobertura a l'emergència.

El cap de l'operatiu, Santi Lleonart, ha explicat a les deu de la nit que l'N-260 seguirà tallada tota la nit per facilitar el pas dels vehicles de Bombers, assegurant que fan front a un incendi complicat per l'holografia del terreny i el vent.

El foc està actiu i té diversos focus secundaris inconnexos repartits pel territori però que encara no havien arribat fins a la Vall de Molinàs. Amb tot, assegura que no hi han habitatges en risc ni tampoc altres propietats. Lleonart manté l'esperança que demà el vent afluixi per tal que participin els mitjans aeris que ja estan preparats per actuar.

L'objectiu principal per aquesta nit és la contenció del flanc dret degut al potencial que tindria per cremar moltes més hectàrees.

El foc s'ha iniciat després que ahir el Departament d'Acció Climàtica va alertar d'una nova situació de perill d'incendi forestal a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre, l'Alt Empordà i el Baix Empordà, restringint els accessos als espais naturals protegits dels Ports, el Cardó-Boix i el Cap de Creus.

La zona que ara crema es troba a l'àrea on a mitjans d'abril hi va haver un altre incendi. En aquell cas, les flames van començar a la Catalunya Nord i empeses per la tramuntanada van saltar la carena i van entrar a l'Alt Empordà. Aquell incendi va calcinar 800 hectàrees, de les quals 135 a l'Empordà. Sobretot, al terme municipal de Portbou.  

El vent intens i la humitat baixa a les zones amb una sequera acumulada important fa que es puguin originar incendis forestals de ràpida evolució. La previsió és que la situació climàtica millori diumenge.