Els bombers voluntaris de Girona no faran sortides en protesta per la ''inacció'' del Govern

Expliquen que Interior encara no ha donat resposta a les reivindicacions històriques

Els bombers voluntaris de Girona han anunciat que deixen d'estar "disponibles" i aturen la seva activitat en resposta a la "inacció" d'Interior. El portaveu de la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, ha explicat a que s'ha fet una consulta a la qual s'hi han adherit els deu parcs de la regió i que la previsió és que el procediment vagi repetint-se arreu del territori.

De fet, el parc de Benifallet (Baix Ebre), ja s'hi ha sumat. Tot plegat arriba després que el mes de juny la conselleria presentés al Consell de Bombers Voluntaris un pla d'enfortiment del cos que no va convèncer el col·lectiu. El departament ha avisat que el diàleg es manté obert i que els serveis seguiran atenent-se amb els parcs funcionaris.

La relació entre els bombers voluntaris i la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments segueix tensant-se. Els bombers voluntaris de Girona han estat els primers en anunciar que deixaran d’estar operatius, però segons la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya (FBVCat), d’altres parcs d’arreu del territori podrien seguir l’exemple gironí en les properes hores.

De fet, el parc de Benifallet (Baix Ebre), ja s’hi ha sumat. Amb tot, fonts del Consell de Bombers Voluntaris de Lleida, el territori on hi ha més parcs d’aquesta tipologia, un total de 22, han explicat a que pel moment no tenen previst adherir-se a la protesta. Tot plegat després que s’hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa a 23 municipis per un nou episodi d'elevat perill d'incendi forestal.

La decisió dels parcs gironins ha arribat un cop dissabte passat la FVBCat fes públic un comunicat en que anunciava possibles accions de protesta després que la reunió que l’entitat va mantenir amb Interior no acabés de la forma desitjada.

“Portem molts anys de descontentament latent i continu”, ha explicat Miquel Messegué, portaveu de la FBVCat, que ha dit que els membres del cos “estan cansats” de veure com les anel·lades millores es van “dilatant en el temps”. Ha assegurat que el col·lectiu no està tancat en banda, sinó que està disposat a seguir negociant. Amb tot, ha exigit “un compromís per escrit” per part d’Interior i un calendari.

Reclamacions històriques

El passat mes de juny, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments va presentar al Consell de Bombers Voluntaris un Pla per enfortir el cos que no va convèncer els seus representants. Fonts de l’òrgan consultades han indicat que el document no recollia les principals reivindicacions històriques del col·lectiu i que fa “25 anys que s’arrosseguen”.

Entre aquestes hi ha les que fan referència a una major protecció sanitària, social i jurídica. Aquests aspectes estan relacionats amb les compensacions que els efectius reben en cas de baixa, incapacitat, mort i també d’altres qüestions com l’assegurança mèdica o el fet que se’ls reconegui com a agents de l’ autoritat.

Un altre dels punts de desacord és el que fa referència a la laboralització de tot el cos, integrat per 1.360 efectius. Tot i que ni el Consell ni Interior consideren que aquesta sigui la solució als problemes, entitats com la FBVCat o l’Asboboca sí opinen que és el camí a seguir.

Fonts de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, han remarcat que el diàleg es manté obert i han recordat que el proper 28 de setembre està prevista una nova reunió amb els representants del Consell en què es presentarà una segona proposta de Pla d’enfortiment.

Han insistit que malgrat que alguns parcs de voluntaris tanquin, el servei seguirà atenent-se a través dels de funcionaris. A Catalunya hi ha 145 parcs de Bombers, 71 de professionals i 74 de voluntaris.