31.000 euros de multa al propietari d'uns terrenys amb una guingueta il·legal a la gola del Fluvià

L'home també tenia un aparcament i feia pagar tots els vehicles per entrar-hi tot i ser un camí públic

El Departament de Territori ha sancionat amb 31.000 euros el propietari d'uns terrenys a la gola del Fluvià, a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), per tenir una guingueta i un aparcament sense permís. Tal com ha avançat TV3, Territori creu que l'home ha comès dues infraccions greus i una de lleu de la llei de costes per tenir la guingueta i l'aparcament.

La sanció detalla que l'empresa responsable deixi d'explotar els terrenys amb les activitats que ho fa perquè no tenen permís. Fa una setmana, les entitats ecologistes van denunciar la inacció de les administracions per aquest negoci que ja operava a la desembocadura del Fluvià des de l'estiu de l'any passat. La Generalitat va iniciar l'expedient l'agost de l'any passat.

L'expedient va obrir-se el 8 d'agost de 2022, però els inspectors de Ports i Costes de la Generalitat ja van fer un informe el febrer del 2022 que el propietari dels terrenys anunciava per una pàgina web un pàrquing per autocaravanes i el lloguer de motos d'aigua. En aquest cas, l'home no tenia autorització per fer aquest aparcament i posteriorment els inspectors i els Agents Rurals van constatar que hi havia autocaravanes aparcades en aquella propietat, tot i no tenir llicència. També van detectar que s'havia obert una guingueta des del 19 de juliol.

Gràcies a un dron dels Agents Rurals, es va calcular l'extensió de l'aparcament i la guingueta. A partir d'aquí, Territori comença a obrir l'expedient sancionador que se centra en tres infraccions de la Llei de Costes.

La més greu és per l'ocupació del domini públic maritimoterrestre. En aquest cas, la llei preveu una sanció de 120 euros per metre quadrat i dia ocupat. Això fa que la sanció sigui de 30.696 euros pel propietari del terreny, ja que s'havia ocupat 255,8 m2.

A més, també consideren que hi ha una infracció greu per instal·lar un bar en una zona de protecció, com és la desembocadura del Fluvià. Aquesta sanció són 300 euros més. Per últim, l'expedient dictamina una infracció lleu per anunciar una activitat no autoritzada a través de la pàgina web, per la qual s'imposa una sanció de 250 euros. Tot plegat fa que exigeixin al propietari dels terrenys 31.246 euros.

Tot i així, l'home havia interposat nombroses al·legacions al llarg de tot el procés i fins ara no s'ha pogut tancar definitivament l'expedient que indica una multa de més de 30.000 euros. A més, demanen al propietari que deixi d'explotar les activitats per les quals no té llicència (a dia d'avui només pot oferir un servei d'amarratge).

La Generalitat li dona un marge de vuit dies hàbils per desmuntar la guingueta i qualsevol altra edificació que ofereixi un servei pel qual no té llicència. Si en vuit dies no ho ha desmuntat, es precintarà la zona.

La setmana passada les entitats ecologistes van demanar celeritat a les administracions per acabar amb aquesta activitat. Es queixaven que si bé ja s'havia notificat l'ús de la guingueta i l'aparcament l'estiu passat fins ara no s'havia actuat.