Els preus s'estanquen el maig a Girona i deixen la taxa anual en l'1,4%

La inflació de les comarques gironines es situa vuit dècimes per sota de la mitjana catalana

Els preus de les cistelles de l'Índex de Preus al Consum (IPC) es van estancar el maig a Girona i van deixar una inflació en termes anuals de l'1,4%, vuit i tres dècimes per sota de les mitjanes registrades en el conjunt de Catalunya (2,2%) i de l'estat espanyol (1,7%), respectivament, segons ha anunciat l'Institut d'Estadística espanyol.

Amb aquesta xifra de l'1,4%, Girona es converteix en la segona demarcació catalana que té la inflació més baixa aquest mes de maig, després de Tarragona amb l'1,3%. La taxa de la inflació anual de les comarques gironines ha crescut en tres dècimes en relació amb la que es va registrar a l'abril (1,1%). En el conjunt de Catalunya, els preus han augmentat el maig tres dècimes en relació amb l'abril i han deixat la inflació anual en el 2,2%, cosa que suposa un repunt de quatre dècimes en relació amb el mes anterior.

Aquest increment de la taxa anual ha estat provocat pel comportament del cost de les gasolines, els viatges organitzats però especialment pels preus de les fruites i les verdures, que aquest maig han augmentat mentre que l'any passat van baixar.

Amb aquest repunt fins el 2,2% es trenca la tendència baixista de la inflació que va començar el novembre. A l'Estat els preus van augmentar dues dècimes i la taxa anual es va situar en l'1,7%, cinc dècimes mes baixa que la catalana.

El repunt de la inflació anual ha suposat una sorpresa perquè s'ha trencat amb la tendència a la baixa que es va iniciar el novembre passat i perquè coincideix amb l'anunci fet per diferents membres del govern espanyol en el sentit de què la inflació aniria baixant fins situar-se per sota de l'1% a final d'any.

A Catalunya, des del novembre la taxa interanual ha registrat caigudes i estancaments constants. 3,6% el novembre i el desembre; 3,3% el gener i el febrer; 3% el març i l'1,8% a l'abril. Ha estat ara, el maig, amb aquest repunt del 2,2% que conjunturalment s'ha trencat aquesta tendència.

Fruites i verdures

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) explica que la cistella de productes que han influït de manera rellevant en el trencament d'aquesta tendència han estat els aliment i les begudes no alcohòliques i en especial el comportament a l'alça de les fruites i de les verdures fresques. Aquesta cistella ha augmentat els preus en cinc dècimes i han deixat una taxa interanual del 3,6%, mentre que l'any passat els preus d'aquesta cistella van baixar dues dècimes i van fixar una inflació en termes anuals del 2%.

En el cas de la cistella de transport, on estan incorporats els preus volàtils de les gasolines i dels lubricants, tot i baixar els preus nou dècimes aquest mes de maig en relació amb l'abril, l'impacte ha estat a l'alça en la inflació anual perquè el maig de l'any passat van baixar molt més en concret l'1,7%.

En el cas de l'oci i la cultura, el comportament dels preus dels viatges organitzats ha estat a l'alça, molt condicionats a les temporades turístiques i al bon moment del turisme de l'estranger. Així, com l'any passat Setmana Santa va caure en el mes d'abril, el maig els preus dels viatges organitzats van caure molt més que aquest mes de maig, que s'han quedat estancats i amb una taxa anual del 2,2% mentre que l'any passat els preus van caure en aquesta cistella 1,8% i van fixar una taxa anual del 0,6%.

Els preus que han neutralitzat aquest repunt anual de la inflació han estat únicament els de les cistelles de begudes alcohòliques i tabac i l'habitatge. Totes les altres 10 cistelles que formen part de l'IPC han ajudat a consolidar aquest repunt de la inflació.

Valoració PIMEC

PIMEC Girona ha valorat de forma positiva el comportament dels preus al maig. Amb tot, asseguren que cal tenir en compte que descomptant els impostos, l’IPC se situa amb una taxa negativa del -0,3%.

En aquest sentit, destaca que l’augment de la pressió fiscal ha donat minsos resultats en la reducció del dèficit i té com a conseqüència que penalitza el comportament dels preus i incideix negativament en el consum.

Finalment, PIMEC Girona alerta del major ritme de creixement dels preus a Catalunya, la qual cosa debilita la competitivitat.