L’Islam i la literatura centren una nova edició del ‘Lletres al claustre’ a Banyoles

El cicle està coordinat i presentat per Dolors Bramon

La Biblioteca de Banyoles (Pla de l'Estany) iniciarà avui una nova edició del cicle ‘Lletres al claustre’ que, en aquesta quarta edició, se centrarà en l’Islam i la literatura. El cicle, que es farà cada dimarts de juliol al vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve, estarà coordinat i presentat per la islamòloga banyolina Dolors Bramon i comptarà amb la participació d’experts en la matèria.

La primera sessió del cicle, a diferència de les següents, es farà aquest dimecres mentre que la resta seran els dimarts a les 8 del vespre. Totes les conferències són gratuïtes.

La quarta edició del cicle ‘Lletres al claustre’ se centra en Les veus d’Al·là: Islam i literatura i pretén endinsar-se en la vessant literària de l’islam que, més que una creença, va generar una important cultura que va influir Occident. El cicle començarà demà dimecres amb la conferència Comencem pel començament: l’Alcorà, a càrrec de la mateixa presentadora del cicle Dolors Bramon i se centrarà en la creació de l’islam i com aquesta doctrina es va recollir en el llibre l’Alcorà i com l’expansió àrab i la seva cultura van marcar una fita en la història de la humanitat.

El dimarts 11 de juliol tindrà lloc la conferència De trobairiz i poetes andalusines i anirà a càrrec de Glòria Sabaté. En la conferència, es parlarà de com en l’Edat Mitjana les poetes andalusines i les trobairitz occitanes van ser un bon exemple de dones que van lluitar per trencar el paper que la societat els tenia assignat i com van marcar el llegat de la lírica europea medieval.

Les vies del misticisme islàmic és el títol de la tercera conferència del cicle que es farà el dimarts 18 de juliol i que anirà a càrrec de Theo Loinaz. En la xerrada, i a través d’una selecció de fragments literaris, Loinaz introduirà en el concepte de fanà o anorreament del jo, element clau del sufisme.

La darrera sessió del cicle se centrarà en Els tresors ocults de Les mil i una nits. En aquesta conferència, Margarida Castells Criballés analitzarà Les mil i una nits i analitzarà l’autèntic contingut d’aquest clàssic universal que sovint ha estat condicionat per versions apòcrifes i adaptacions infantils.

Dolors Bramon, presentadora del Lletres al claustre, ha estat guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi, és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona.