L'equip d'Infusió i Accessos Vasculars (EAIV) de l'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a col·locar un tipus de catèter vascular anomenat PICC-Port que són més segurs, còmodes i estètics per als pacients.
El nou catèter es posa a persones que segueixen un tractament de llarga durada de forma intermitent, com ara els que reben quimioteràpia. Els PICC-Port es posen a la part superior del braç, en comptes de fer-ho al tòrax com era habitual.
Això fa que els pacients no tinguin cicatrius en aquesta zona, un element estètic que impactava en molts usuaris. Aquests catèters es poden instal·lar fora d'un quiròfan i només cal fer una incisió d'uns dos centímetres. Es preveu que a finals d'any ja se n'hagin col·locat 150.
El PICC-Port el catèter que habitualment es posava al tòrax amb reservori subcutani es trasllada a una vena perifèrica de la part de dalt interna del braç. Això fa que hi hagi menys risc de complicacions durant la inserció. A més, el pacient també guanya en comoditat.
L'infermer coordinador de teràpia intravenosa del Trueta, Xavier García, detalla que és "un dispositiu més petit" i això fa que per instal·lar-lo calgui fer "una incisió mínima" d'uns dos centímetres. A més, un dels beneficis pel pacient és que la cicatriu queda a la part interior del braç, en comptes del tòrax com passava ara.
Des del Trueta remarquen que un dels avantatges del PICC-Port és que es pot fer fora d'un quiròfan. Habitualment es fa en una sala d'electrofisiologia, on hi ha els aparells necessaris. Tampoc cal irradiar el pacient perquè normalment es col·loca sense cap tècnica radiològica. En el seu lloc es fa servir un dispositiu de navegació magnètica que mostra el recorregut a temps real del catèter dins del cos. Un sistema d'electrocardiograma mesura des de la punta del catèter i indica quan la punta està en el lloc òptim.
El primer catèter que es va posar al Trueta va ser el 2022 en pacient de Neurologia. A partir del març d'aquest 2023 s'ha consolidat el mètode i això fa que sigui l'únic de la Regió Sanitària de Girona i dels pocs centres de Catalunya que posin aquest tipus de catèter. A dia d'avui hi ha 33 pacients que reben tractament al Trueta amb un PICC-Port. La majoria de casos són oncològics, especialment els de dones amb càncer de mama que tenen una vida activa. Xavier García creu que aquest tipus de catèter "suposa una millora en el dia a dia" d'aquestes dones.
Una vegada consolidat aquest mètode d’inserció intravenosa, l’objectiu és anar reconvertint molts dels tradicionals catèters amb reservori subcutani (port-a-cath) per un PICC-Port. L’Equip d’Infusió i Accessos Vasculars de l’Hospital Josep Trueta preveu tancar el 2023 amb una xifra d’entre 150 i 180 d’aquests dispositius col·locats.