Els antimonàrquics reclamen a Aragonès rebutgi la vicepresidència de la Fundació Princesa de Girona

Denuncien a Cañigueral la "violència desproporcionada" dels Mossos a la protesta del dia 7

La Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines reclama al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que rebutgi la vicepresidència d'honor de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi).

La plataforma li ha enviat una carta demanant-li que "per coherència amb el compromís republicà de la Generalitat" continuï "el camí iniciat" per l'expresident Quim Torra i rebutgi el càrrec honorífic "en una institució que pretén blanquejar una monarquia borbònica corrupta i hereva del franquisme".

En paral·lel la coordinadora també ha enviat una altra missiva a la delegada del Govern, Laia Cañigueral, on li demana explicacions per la "violència desproporcionada" dels Mossos d'Esquadra durant la protesta del 7 de juny, on hi va haver un detingut.

La Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines aplega una vintena d'entitats i partits independentistes. Entre aquests, la CUP, JxCat, ERC, l'ANC de Girona, Òmnium Gironès, el Consell Local de la República, l'Ateneu 24 de Juny, l'ADAC, el Casal El Forn, el CDR de Girona, La Forja, el SEPC i la Fundació Les Voltes.

Aquests últims dies, la plataforma ha dut a terme dues accions de protesta contra la Setmana del Talent que organitzava la FPdGi. La manifestació del passat 7 de juny, on hi va haver un detingut, i la protesta davant l'escola Vedruna, que a darrera hora va suspendre un acte veient que estava vinculat a la Fundació Princesa.

Ara, la coordinadora antimonàrquica ha enviat una carta al president de la Generalitat demanant-li que rebutgi la vicepresidència d'honor de la FPdGi. Un càrrec que, com recull la Fundació a la seva web, sempre correspon a aquell qui encapçala el Govern.

"Com vostè sap, a la nostra ciutat la monarquia borbònica és non grata; així ho va aprovar l'Ajuntament després dels fets d'octubre del 2017", recull l'escrit. "Simplement li demanem que, per coherència amb el compromís republicà de la Generalitat que vostè presideix, i per respecte a allò que democràticament va acordar el nostre consistori, continuï el camí iniciat pel seu antecessor Quim Torra", hi afegeix la carta.

La coordinadora antimonàrquica reclama a Aragonès que rebutgi la vicepresidència dins la FPdGi, "un càrrec d'honor en una institució que pretén blanquejar una monarquia borbònica corrupta, hereva del franquisme i que, al llarg dels anys, ha jugat un destacat paper contrari al legítim anhel de la llibertat del nostre poble". La plataforma subratlla que el càrrec honorífic dins la FPdGi és "incompatible amb un líder polític que vol assolir la independència" i que mantenir-lo és "una greu contradicció, un lleig i una deslleialtat a la ciutat de Girona i a tota la nació catalana".

"Violència desproporcionada"

En paral·lel, la coordinadora també ha enviat una altra carta a la delegada del Govern, Laia Cañigueral. En aquest cas, centrada en la manifestació del 7 de juny, que es va convocar per protestar contra el Tour del Talent i els Premis FPdGi, i que va acabar amb un detingut.

A l'escrit, la coordinadora antimonàrquica reclama "explicacions" pel tracte que van rebre els manifestants per part dels Mossos d'Esquadra en aquella protesta. "L'objectiu dels ciutadans, que de manera absolutament pacífica expressàvem el nostre posicionament contrari als actes promoguts per aquesta fundació borbònica, era simplement col·locar una pancarta de rebuig", recull la carta.

La coordinadora critica l'elevat desplegament policial que custodiava la seu de la FPdGi, situada al carrer Juli Garreta, i la "violència desproporcionada i injustificada" dels Mossos, que "van incrementar en gran manera el nivell de tensió". "A més, alguns efectius policials exercien il·legalment sense cap mena de número d'identificació visible", precisa la carta que s'ha enviat a Cañigueral.

La Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines també assegura que, a l'hora de practicar la detenció, els agents van aplicar-li "pressió sostinguda de genoll al coll". "D'acord amb l'enorme desplegament policial, hem de pensar que vam ser tractats com un grup potencialment perillós i violent?", es pregunten els membres de la plataforma. I continuen: "Que al desplegament policial previ ja hi hagués una ambulància significa que algú ja sabia que hi hauria una càrrega violenta?". Per això, reclamen a la delegada del Govern, com a autoritat de la Generalitat a la demarcació, que els doni explicacions.