El Molí de l'Escala acollirà la representació de 'Infanticida?' de Víctor Català

L'obra, escrita fa 125 anys, es va inspirar en l'espai que avui acull el restaurant

El restaurant El Molí de l’Escala (Alt Empordà) acollira la representació "Infanticida?" una adaptació de l’obra escrita ara fa 125 anys per Víctor Català (Caterina Albert) en un acte el 2 de juliol a les 22h. Les entrades (25 euros), ja estan a la venda i es poden comprar contactant directament amb l'establiment.

Dirigida per la directora i guionista Rosa Vergés, guanyadora d’un Premi Goya, i interpretada per l’actriu Carme Callol, tindrà lloc en un escenari natural com ho és el mateix molí que va inspirar l’escriptora fa més d’un segle. Es tracta d’una coproducció de l’Ajuntament de l’Escala i el Molí de l’Escala amb la col·laboració de la família Albert, de funció única, que comptarà també amb la música en directe de Quim Ollé.

La representació coincidirà amb el centenari de l’ingrés de Caterina Albert a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona, sent la primera dona que va rebre aquesta distinció. Aquesta adaptació manté l’essència del manuscrit original, conservat a l’Arxiu Històric de l’Escala. Pretén plantejar la vigència del seu tema central (la condició de les dones, rebels i submises, en una societat patriarcal i intolerant) al mateix temps que qüestiona fins a quin punt i de quina manera encara és aquest present a la societat actual.

Es tracta d’un monòleg interior en vers escrit per Caterina Albert el 1898 que té com a protagonista i únic personatge la Nela, tancada de per vida després de cometre un infanticidi. A través del recurs del flash-back se n’expliquen els motius, fent un viatge al passat de la seva vida amb el seu pare i el seu germà en un molí, oprimida per una atmosfera patriarcal.

Els somnis i les il·lusions d’escapar-ne, un cop s’enamora de Reiner, es transformen en por i angoixa quan es queda embarassada i l’home desapareix sense voler saber-ne res. L’obra va generar polèmica per presentar diverses escenes violentes i amb un alt contingut dramàtic, i sobretot també quan es va descobrir que la seva autora era una dona.

Una versió fidel i ambiciosa

Rosa Vergés, Carme Callol i Lurdes Boix han recollit informació per elaborar aquesta nova versió consultant el manuscrit original a l’Arxiu Històric de l’Escala, així com diferents treballs d’investigació publicats i una selecció de textos de la pròpia escriptora.

“Ens vam documentar molt buscant l’essència d’aquest text. Hem intentat ser fidels al seu esperit, sempre amb un respecte enorme i sense cap ganes d’inventar-nos res. Ens hem centrat en la força del monòleg i en els punts atemporals i que no caduquen. Aquesta versió agafa la seva ànima original però vol anar més enllà”, declara Vergés.

La directora explica perquè l’obra escriu el seu títol, a diferència de l’original, amb un interrogant al final. “No ho hem fet per casualitat, sinó que el que intentem és preguntar-nos un seguit de coses. Mantenim la narració del passat, al mateix temps que permetem una lectura contemporània. La infanticida retratava de manera aspra el costat més fosc de la condició humana i el que volem és qüestionar a la societat si el tema que tracta, que és molt delicat, és encara vigent. Quanta gent no abandona a un nounat per por?”.      

El principal i únic personatge és interpretat per l’escalenca Carme Callol, actriu i docent amb experiència al teatre, cinema i televisió. Durant tota la representació, establirà un monòleg a partir del qual crearà un diàleg entre la pròpia autora i el seu personatge.

“Portar aquest text a l’escenari del Molí de l’Escala em toca molt especialment, em fa molt feliç i ho considero com un repte personal molt engrescador. Quan era petita anava a veure la Caterina Albert a casa seva amb la meva àvia i l’escoltava parlar del dia a dia del poble. Poder-li retornar aquesta visita ara amb les seves paraules és un privilegi”, assegura Carme Callol.

El músic Quim Ollé amb la flauta evocarà records i sensacions de la protagonista, amb qui dialogarà. S’escenificarà al Molí de l’Escala, un indret amb molta història que va servir de font d’inspiració a Caterina Albert per escriure el seu text.

Jordi Jacas, el seu xef i director, es mostra “molt content” amb un projecte que veurà la llum gràcies a diversos factors, com ara “la implicació de l’Ajuntament, el compromís de la Rosa Vergés i la Carme Callol i el fet que coincideixi amb el 125è aniversari de l’obra de Víctor Català”. Ha destacat el “compromís amb la cultura” del Molí de l’Escala.

L’alcalde, Josep Bofill ha remarcat que “Víctor Català és una de les figures més importants que ha donat l’Escala i en els darrers anys hem fet nombroses actuacions per posar-ho en valor, com està sent la configuració dels Espais Víctor Català a l’Alfolí de la Sal, el Clos del Pastor i l’ermita de Santa Reparada; la creació amb la Universitat de Girona de la Càtedra Víctor Català d’Estudis Sobre el Modernisme o impulsant nombroses activitats al voltant de la seva figura, com és el d’aquesta interessant producció al voltant de l’obra La Infanticida”.