L'onzè Fimag de Torroella de Montgrí esgota el 90% de les 6.100 entrades disponibles

Durant el cap de setmana s'han programat gairebé un centenar d'espectacles de màgia

Torroella de Montgrí (Baix Empordà) s'ha omplert aquest cap de setmana amb milers de persones que s'hi han desplaçat per assistir al festival de màgia Fimag. La programació, que ha inclòs al voltant d'un centenar d'espectacles, s'ha repartit entre espais singulars del municipi i també s'hi han pogut veure funcions gratuïtes al carrer.

La proposta ha estat variada amb il·lusionistes, mental·listes, mags o hipnotistes, entre d'altres. En total, s'han venut 5.600 entrades (per un preu simbòlic d'entre 1 i 4 euros) de les 6.100 que s'havien posat a la venda.

Segons el codirector del Fimag, Abel Font, l'objectiu del festival és "dignificar el sector" i, per aquest motiu, l'organització intenta dur cada any un cartell "professional i de qualitat". Un dels artistes que ha participat en l'edició d'enguany, l'il·lusionista Pere Rafart, ha dit que "que hi hagi un festival tan important de màgia a Catalunya, ajuda al sector per poder fer espectacles". A més, Rafart ha destacat que el de Torroella de Montgrí és un bon espai per fer màgia en català i ha reivindicat que "en un moment d'emergència lingüística, cal defensar-lo".

Pel que fa a la paritat de gènere entre artistes, Font reconeix que "encara no s'aconsegueix", però es mostra convençut que arribarà. "Cada any ens esforcem per trobar dones professionals del sector, però n'hi ha molt poques", assegura. La programació de l'onzena edició n'ha dut cinc: La màgia de Cristina, Lola Mento, Sofía Lerma i les dues integrants de las Niñas del Mago.

La programació

El Festival FIMAG va obrir portes dijous amb la Gala Solidària, on van assistir unes 300 persones amb diversitat funcional. La funció va anar a càrrec de quatre mags socis de la Fundació Abracadabra, especialitzada a portar màgia a hospitals i centres d'educació especial.

L'endemà divendres va ser el torn de la reflexió en l'apartat de debat per a professionals Fimag Pro, on es va fer la primera jornada tècnica i de debat sobre l'estat de la màgia a Catalunya. S'hi van reivindicar l'equiparació i reconeixement de la màgia al mateix nivell que altres arts escèniques com la música, el teatre, la dansa, el circ i altres.

A la taula van participar-hi el president de FESMA (Federació Espanyola de Societats Màgiques), Ángel San Martín; el vicepresident d'ACMIPE (el principal sindicat de mags de Catalunya), Jordi Quimera; el vicepresident europeu de FISM i empresari del sector, Xavier Tapias; el codirector de Fimag, Abel Font, en nom de l'organització del festival i la subdirectora general de Promoció Cultural de la Generalitat, Íngrid Llopart.

Fimag Pro va servir també per a la presentació de la segona actualització del Catàleg de Màgia Professional de Catalunya, una eina creada amb l'aval de la Diputació de Girona que pretén exposar l'oferta a Catalunya per agilitzar la contractació d'espectacles de màgia.

Pel que fa a la programació pel públic del cap de setmana, l'espectacle central del festival ha estat la 'Gran Gala Internacional', que va exhaurir aquest dissabte gairebé totes les localitats disponibles. Es tracta d'una representació internacional en la qual van intervenir el rus Alain Simonov, amb el número de manipulació Limbo; el francès Jimmy Delp - The orange magician, amb el número 'It's Good' de màgia còmica; el coreà Manho Han amb Shopping Haul, número de màgia general; el català Dídak, amb el Little Style de grans il·lusions i el suec Hakan Berg, amb la màgia còmica de The king of birds. La presentació va anar a càrrec de l'andalusa, Lola Mento, triomfadora de la màgia "golfa" de l'any passat.

Un altre dels plats forts d'aquesta onzena ediicií ha estat 'Jandro', amb Descabellado, que aquest diumenge ha venut totes les localitats de l'Espai Ter de Torroella en l'últim gran espectacle del Fimag. La programació del Fimag acaba aquest diumenge a les vuit de la nit amb dos espectacles gratuïts a l'aire lliure: Didak, a la plaça de la vila i Sofía Lerma, al passeig Catalunya.