L'Ajuntament de Girona aprovarà per decret el nou horari de tancament de les terrasses que estableix que, com a màxim, hauran de tancar a la una i mitja de la matinada. El consistori ha fixat diferents franges horàries depenent de les zones de la ciutat, ajudant-se d'un mapa acústic nocturn que ha encarregat per conèixer a quins carrers hi ha més soroll.
Aquesta és una mesura del pla de xoc per reduir les molèsties derivades de l'oci nocturn que el consistori ha presentat aquest vespre a associacions de veïns. Entre d'altres, l'alcalde, Carles Puigdemont, també ha anunciat que durant un any no deixaran obrir nous locals d'oci ni restaurants al Barri Vell, Mercadal i Devesa. Les associacions de veïns de les zones de la Devesa, el Mercadal, Bonastruc de Porta i Barri Vell havien reclamat a l'ajuntament accions contundents per reduir els sorolls i els actes d'incivisme als seus barris, derivats de l'oci nocturn. En la darrera trobada, el consistori es va comprometre a elaborar un pla de xoc per reduir les molèsties als veïns que viuen als barris on més locals d'oci nocturn es concentren.
Aquest vespre, representants d'aquestes associacions de veïns s'han reunit amb l'alcalde, Carles Puigdemont, i la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, que els han exposat els eixos bàsics d'aquest pla. Per una banda, els han comunicat que ja tenen enllestit el nou horari de tancament de terrasses. Es dóna la situació que l'ordenança vigent que regula aquests horaris ha quedat obsoleta i no es complia ja que, segons recorda Madrenas, estipula que les terrasses s'han de recollir a les deu de la nit. Davant d'aquesta situació, la regidora reconeix que hi podia haver "arbitrarietat" per part de la policia a l'hora de sancionar ja que "ningú" compleix aquests horaris i s'havia acabat consensuant uns horaris "de paraula" amb els diferents establiments.
Ara bé, amb el nou horari -que s'aprovarà properament per decret- s'estableixen horaris diferenciats segons les zones de la ciutat. El consistori s'ha ajudat d'un mapa acústic nocturn que ha encarregat per conèixer, segons les característiques de cada carrer i la ubicació de cada terrassa, quines són les zones on més soroll -i, per tant, més molèsties- generen les terrasses.
Tres franges horàries
La regidora ha explicat que a les zones "més sensibles" on el mapa acústic detecta que els decibels pugen més s'ha fixat l'horari màxim de tancament a mitjanit, de dilluns a diumenge. Es tracta d'una part del Barri Vell, especialment d'aquells carrers sense trànsit rodat i dels carrers més estrets.
La resta del Barri Vell, així com d'altres zones cèntriques (carrer Santa Clara o plaça Josep Pla, entre d'altres) hauran de tancar a mitjanit de diumenge a dijous i els caps de setmana i les vigílies de festiu podran allargar fins a la una.
La tercera franja horària fixa que la resta d'establiments de la ciutat podran mantenir obertes les terrasses fins a dos quarts d'una de diumenge a dijous i que, els caps de setmana i vigílies, podran allargar fins a dos quarts de dues.
"Ara ens trobem amb queixes de veïns perquè hi ha terrasses obertes fins a quarts de quatre de la matinada i això no pot ser", ha reconegut Madrenas, que recorda que regular els horaris de tancament de les terrasses ha estat un dels objectius de CiU des que van arribar al govern de la ciutat.
Altres mesures del pla de xoc
A banda d'aquesta nova mesura, el pla de xoc inclou una moratòria d'un any que prohibirà la concessió de noves llicència d'obertures de locals d'oci nocturn i hostaleria a les zones de la Devesa, Mercadal i Barri Vell. L'objectiu d'aquesta suspensió temporal de noves llicències és, segons Madrenas, tenir temps per revisar el pla especial d'usos recreatius que recentment va aprovar el consistori. Aquest pla fixava a quines zones de la ciutat es podien obrir nous locals tenint en compte les característiques del carrer, l'existència de més establiments i el fet de si hi havia queixes del veïns. Madrenas ha explicat que han decidit revisar el pla perquè es plantegen poder aplicar aquestes mesures restrictives no només per a l'obertura de locals d'oci nocturns sinó també per als bars.
Altres mesures que s'han presentat als veïns és el reforç policial de deu agents més per patrullar per les zones d'oci nocturn amb l'objectiu de reduir els comportaments incívics i vetllar pel compliment de les ordenances i els horaris. A més, també es crearà un grup de seguiment -format per associacions de veïns i regidors- que es reunirà cada setmana per avaluar l'aplicació de les mesures i comunicar les incidències que es vagin produint. La regidora també ha explicat que volen involucrar els estudiants de la Universitat de Girona en el foment d'un oci responsable i es reuniran amb ells per "fer-los partícips" de la voluntat de l'ajuntament. "Volem fer un treball en positiu amb ells", ha manifestat.
L'ajuntament també ha iniciat una revisió de totes les llicències que fins ara s'han atorgat als diferents establiments per comprovar si s'ajusten a l'activitat que desenvolupen. "Hem detectat que darrera de molts establiments que es van obrir sota el format de bar s'acaba fent l'activitat d'un bar musical i això no ho podem permetre", ha manifestat.
A més, també s'han compromès amb els veïns a destinar tots els diners que recaptin de sancions per incompliments d'aquestes mesures a l'impuls d'accions destinades a pal·liar l'incivisme. Per últim, la regidora ha explicat que es farà formació específica als agents de la policia del torn de nit per tal que, quan aixequin actes, sigui "exemplars" i els processos sancionadors es puguin dur fins al final i, si cal, acabin amb la clausura dels locals que no compleixen les normes. "Volem que les actes siguin impecables i no es puguin recórrer", ha manifestat.