Comencen les noves excavacions a la Draga de Banyoles

La campanya s'allargarà fins al 5 de juliol i comptarà amb unes 70 persones, entre tècnics i estudiants

La nova campanya d'excavacions al jaciment neolític de la Draga de Banyoles ha començat aquest dilluns i s'allargarà fins al 5 de juliol. Una de les novetats és que bona part dels treballs es faran a un sector nou d'excavació, amb l'objectiu de localitzar restes de poblat a la zona més elevada del jaciment on les primeres excavacions que s'hi van fer van documentar una gran quantitat de fogars, sòls de cabanes realitzades amb pedres i grans fosses emprades com a abocadors. També s'extrauran els pilars de fusta de les cabanes excavades en la campanya de l'any passat, que va deixar al descobert l'arc de caça més antic d'aquest període a Europa i en bon estat de conservació.

Durant les primeres tres setmanes que durarà la campanya hi participaran estudiants del Grau d'Arqueologia de la UAB que desenvolupen part de la seva formació pràctica acadèmica, mentre que les dues darreres es comptarà amb voluntaris de diverses universitats i centres de recerca de l'estat espanyol i d'Europa. En total, hi treballaran aproximadament unes 70 persones.


Els treballs arqueològics estan coordinats pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, i es fan des del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMF, Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Un jaciment excepcional

La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d'una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d'un assentament localitzat a la vora oriental de l'Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment ocupa uns 8000 m2 amb un front de 100 m arran de l'estany i una amplada d'uns 80 m en direcció est. Una part del jaciment, l'antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües de l'Estany, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma.

Les primeres campanyes es van dur a terme entre els anys 1990-2005, sota la direcció científica del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Des de l'any 1994 es va comptar amb l'ajuda del Centre d'Investigacions Subaquàtiques de Catalunya (Museu d'Arqueologia de Catalunya). En el projecte actual (2008-2013) hi participen també la UAB i el CSIC.

El jaciment de la Draga és excepcional per diversos motius. En primer lloc per la seva antiguitat, que el situa entre els més antics del Neolític Peninsular. En segon lloc pel fet de tractar-se d'un assentament a l'aire lliure amb una certa continuïtat de l'ocupació. I per últim, i potser el més remarcable, per les seves excel·lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l'únic d'aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta.