La direcció del centre FEDAC d'Anglès (Selva) reclama que el Departament d'Educació autoritzi el concert econòmic per les línies d'ESO que han obert aquest curs. El director del centre, Rafel Iglesias, ha detallat a que el projecte d'ampliar l'ESO surt arran d'una proposta que va fer la inspectora de la zona i des del FEDAC van aconseguir el vistiplau de l'institut públic del municipi i l'Ajuntament d'Anglès.
El director dels serveis territorials va lloar la proposta i això va esperonar al centre a fer les obres d'ampliació pertinents. Ara, després d'arrencar el primer curs, el Departament d'Educació nega el concert econòmic i justifica que ja hi ha tres línies a l'oferta pública que podrien assumir tots els alumnes de la població.
El FEDAC d'Anglès va estrenar el setembre del 2022 la primera classe de 1r d'ESO. Ho va fer amb 23 alumnes en un centre que, fins ara, només oferia les etapes d'infantil i primària. La decisió de crear una línia de l'ESO va arribar a la direcció del FEDAC el primer trimestre del 2021, quan la inspectora del Departament d'Educació de la zona els va demanar si s'havien plantejat mai oferir la secundària en aquell centre.
El director del FEDAC Anglès, Rafel Iglesias, va veure-ho com un estímul i va consultar el projecte als responsables dels centres FEDAC, qui van donar llum verda a ampliar l'oferta. A partir d'aquí, Iglesias explica a que va optar per consultar la proposta amb el director de l'institut Rafael Campalans, qui va veure el projecte com un "win-win" perquè l'institut públic estava "massificat".
Posteriorment, el director es va adreçar a l'Ajuntament d'Anglès i l'alcaldessa va celebrar la notícia. Finalment, Iglesias va trucar a la porta dels serveis territorials d'Educació a Girona amb una primera proposta sota el braç. El que era el responsable del departament en aquell moment, Martí Fonalleras, va considerar que havia estat "molt noble" que el director anés a parlar amb "el territori abans de tirar pel dret".
Inversió amb fons propis
Per això van optar per seguir amb els tràmits d'oferir una línia d'ESO al centre d'Anglès. Després de tancar la proposta educativa, el centre comença a fer la reforma dels espais. Per ubicar els alumnes de la secundària, l'equip directiu va decidir arreglar la zona on abans hi havia la comunitat de dominiques per adequar-lo amb quatre aules, una classe de tecnologia i dues aules de reforç. Aquesta inversió la va assumir el FEDAC i es va fer entre el juliol del 2021 i el gener del 2022.
El 25 de febrer de l'any passat, Rafel Iglesias explica que el Departament d'Educació els va donar autorització per tenir les classes d'ESO i per això la direcció va obrir la preinscripció amb la "confiança" que els oferirien el concert econòmic per a les línies d'ESO. El setembre, les classes van arrencar amb normalitat, però el director detalla que el Departament d'Educació va tombar el concert.
Fonts del Departament afirmen que van autoritzar l'oferta de l'ESO però que "en cap moment" se'ls va prometre el concert d'aquesta línia. Des d'Educació justifiquen aquesta decisió perquè l'institut Campalans "ja té prou places públiques" per atendre l'alumnat de secundària.
El director del FEDAC, però, recorda que a dia d'avui hi ha 72 matriculats a primer d'ESO a l'institut públic i si no hi hagués l'oferta privada, caldria sumar els 23 alumnes que tenen ells al centre públic. Això faria que els tres grups de 1r d'ESO tinguessin unes ràtios de "32 alumnes per classe". Rafel Iglesias creu que el Departament hauria d'apostar per la "qualitat educativa" i per això és millor que Anglès compti amb quatre línies (tres de públiques i una de privada) amb ràtios d'entre 24 i 23 alumnes per cada classe.
El proper curs està garantit
L'equip directiu ha anunciat que malgrat la negativa d'Educació mantindran l'ESO de cara al curs vinent i ja tenen 24 preinscrits per fer 1r d'ESO. Malgrat tot, Iglesias ha anunciat que segurament hauran d'augmentar la quota mensual que paguen els alumnes que estudien al FEDAC (actualment són 50 euros al mes). Tot i així, avisa que "la situació no es pot allargar en el temps" perquè a banda d'assumir l'ESO amb fons propis, cal sumar-hi els diners que s'han invertit per adequar els espais per fer-hi les aules de secundària que també provenen de recursos propis.
El director recorda que compleixen "els requisits" per rebre el concert, perquè superen els 20 alumnes matriculats per cada curs i per això no entén la negativa del Departament.