Els naturalistes donen suport al sacrifici de peixos exòtics a l'Onyar

L’Associació de Naturalistes de Girona surt al pas de la polèmica generada contra l'Ajuntament

L’ajuntament de Girona va procedir la setmana passada a eliminar les espècies exòtiques de peixos de l’Onyar, provocant una gran polèmica a la ciutat. Davant aquesta situació, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i diversos investigadors de la Universitat de Girona (UdG) han emès un comunicat en suport a la decisió del consistori.

El comunicat defensa l’actuació de l’ajuntament davant la polèmica pel sacrifici dels peixos exòtics invasors de l’Onyar. Segons els naturalistes, les espècies invasores, com la carpa, remouen el sediment de l’aigua, evitant que la llum solar penetri fins al fons i causant la desaparició de plantes aquàtiques i de la fauna vertebrada i invertebrada que sustenten. Això provoca un empobriment de la riquesa d’espècies animals i vegetals.

En aquest context, la decisió de l’ajuntament de Girona de capturar i sacrificar les espècies exòtiques invasores és vista com una mesura necessària per protegir les espècies autòctones amenaçades, com l’anguila, el barb de muntanya, la bagra i l’espinós. A més, la falta de pluja dels últims mesos ha reduït molt dràsticament el cabal del riu, que ara mateix depèn exclusivament dels afluents de depuradores i d’altres aigües residuals no depurades, provocant que els peixos autòctons pateixin encara més les conseqüències del canvi climàtic.

La captura dels peixos autòctons es fa mitjançant pesca elèctrica, un mètode innocu que no provoca la mort dels peixos, i es du a terme pels tècnics especialitzats de Sorelló, una empresa amb àmplia experiència en l'estudi de les comunitats i poblacions de peixos, que és un referent en aquest tema a nivell català.

Els peixos autòctons seran traslladats al curs principal del Ter a Girona, mentre que les espècies exòtiques invasores capturades, seguint la llei 22/2009, del 23 de setembre, d’ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals, seran sacrificades, ja que la seva presència al medi perjudica l’ecosistema fluvial.