Atordeixen amb electricitat els peixos de l'Onyar a Girona per traslladar-los al Ter

És la primera vegada a la història que es fa una actuació com aquesta degut a la sequera

L'empresa Sorelló ha començat aquest dimecres a capturar peixos del tram urbà de l'Onyar per traslladar-los al Ter davant de l'episodi de sequera. El rescat dels exemplars es fa amb pesca elèctrica, un sistema que crea un camp elèctric a l'aigua que atordeix els animals per poder pescar-los.

Aquesta és la primera vegada que es fa una actuació d'aquestes característiques en aquesta zona i té com a objectiu evitar que els peixos morin per falta d'oxigen. I és que el cabal de l'Onyar se situa a hores d'ara en els 200 l/s, molt per sota del que seria habitual. Els exemplars autòctons es traslladaran al Ter i els invasors com la carpa –majoritaris- se sacrificaran.

"El que ens porta a fer aquesta actuació és l'estat dels peixos, principalment carpes, que veiem de del pont", ha explicat el director de l'empresa encarregada de la intervenció, Quim Pou.

El risc per a la salut pública és mínim però hi havia el perill d'una mortalitat massiva com la que ja es va viure la tardor passada. Per evitar-ho, s'ha utilitzat la tècnica de la pesca elèctrica, que consisteix en crear uns camps elèctric d'entre un i sis metres que atordeixen els peixos i permeten capturar-los amb més facilitats. Els exemplars autòctons que es capturin es traslladaran aquest mateix dimecres al Ter, amb més cabal. Les invasores, en canvi, s'hauran de sacrificar.

Pou ja ha avançat, però, que a hores d'ara el que més abunda en aquest tram urbà del riu són les invasores i, molt especialment, la carpa. De fet, durant les primeres hores de captures, només un de cada 10 exemplars pescats eren autòctons. Entre els originaris de l'Onyar, encara s'hi poden trobar algunes poblacions d'anguila, barb de muntanya o el bagre. Pou calcula que s'extrauran un centenar de carpes però la xifra podria ser molt superior.

La previsió és que quan el riu recuperi el cabal habitual els peixos autòctons tornin o bé es quedin al Ter, on tenen majors poblacions. La d'aquest dimecres és la primera fase d'una intervenció que es repetirà a mitjans de maig i el mes de juny.

Aquesta és la primera vegada que es fa una intervenció d'aquestes característiques en aquest tram del riu, tot i que se n'havien fet a la sèquia Monar. A Sau, el mes de març es va fer una intervenció similar però a gran escala per treure'n els peixos arran de la transferència d'aigua al pantà de Susqueda.

Visita la galeria d'imatges