Figueres denuncia al sindicat convocant de la vaga d'escombraries

L'alcaldessa critica que els treballadors no ratifiquin l'acord assolit diumenge amb els sindicats

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha denunciat el sindicat convocant de la vaga d'escombraries al jutjat social de Girona i les nou persones que van signar el document de la convocatòria de protesta.

En paral·lel, l'alcaldessa, Agnès Lladó, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que estan treballant en un decret d'emergència per insalubritat que autoritzaria al govern municipal contractar d'urgència una empresa perquè netegi els carrers de la ciutat.

Així ho ha afirmat en una roda de premsa on ha assegurat que la negociació es manté oberta tot i demana als sindicats fer-ho "dins el marc normatiu". Lladó ha criticat que els treballadors no ratifiquessin l'acord que van tancar amb els portaveus sindicals aquest diumenge per posar fi a la vaga.

L'alcaldessa assegura que combatran "amb tots els mitjans possibles" aquesta protesta, que considera que "juga amb la salut de la ciutadania". El vicealcalde de la ciutat, Pere Casellas, ha afegit que alguns dels membres que van signar la convocatòria "ni tan sols formen part del comitè d'empresa" i per això critica que la vaga del servei de neteja sigui il·legal.

Decret d'estat d'emergència

Mentre esperen que la via judicial segueixi el seu transcurs, el consistori també ha afirmat que han denunciat al Departament d'Empresa i Treball que "no s'estan complint amb els serveis mínims" de la recollida. Casellas ha recordat que els contenidors s'haurien de buidar "cada 48 hores" i el servei de neteja hauria de passar cada 72 hores.

Per aquest motiu, també estan ultimant amb els serveis jurídics un decret d'alcaldia que permeti "declarar l'estat d'emergència sanitària de Figueres". Agnès Lladó ha justificat la mesura per "l'estat d'insalubritat i els problemes en la mobilitat i l'accessibilitat" a causa de l'acumulació d'escombraries a les illes de contenidors.

Una vegada s'aprovi aquest decret, l'Ajuntament de Figueres podrà contractar d'urgència una empresa externa que s'encarregui de la neteja de la ciutat. De moment, no han quantificat el cost que suposarà aquesta contractació, però Lladó sí que ha assegurat que l'assumirà íntegrament el consistori. "Una vaga d'escombraries sempre representa un sobrecost", ha afegit l'alcaldessa.

Investigació policial dels sabotatges

Una altra via que ha obert el consistori és la de la investigació policial. Des de l'inici de la vaga s'han trobat amb "diversos sabotatges" en punts de llum i el robatori de peces dels contenidors que n'impedeixen el buidatge per les màquines. Agnès Lladó ha assegurat que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres ja estan investigant els autors d'aquests fets. "No quedarà impune" ha assegurat l'alcaldessa.

Malgrat tot, l'alcaldessa i el vicealcalde han demanat "responsabilitat" als treballadors i als vaguistes i els han recordat que són funcionaris públics. Per això asseguren que tot i les vies obertes per resoldre el conflicte, cal "asseure's i negociar". Els dos portaveus del govern local, però, han remarcat que aquesta negociació s'ha de fer sempre "dins el marc normatiu".