Polèmica a l'ICRA de Girona per la vinculació del director amb la Universitat Rei Saúd

Joaquim Nadal descarta de moment apartar-lo del càrrec

Els investigadors de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) han demanat suspendre temporalment al director, Damià Barceló, arran de la seva vinculació amb la Universitat Rei Saúd, d'Aràbia Saudita.

El diari 'El País' avança el comunicat dels treballadors que es mostren preocupats per les "males praxis" que hauria fet Barceló acceptant ser professor d'aquesta universitat mentre dirigeix l'ICRA.

De fet, el diari ja va publicar fa uns dies que Barceló és professor d'aquest centre des del 2016 a canvi de poder recollir mostres a l'Aràbia Saudita per poder emprendre projectes de recerca. Els investigadors asseguren que l'entitat segueix "els estàndards ètics més elevats".

De fet, el rotatiu posava de manifest que altres investigadors del mateix institut de recerca català havien rebut ofertes similars. En declaracions a 'El País', Damià Barceló s'excusava d'aquesta praxi assegurant que la universitat saudita li havia pagat un projecte d'investigació i també li havia exigit que per recollir mostres sobre els contaminants en el país, calia que s'afiliés a la universitat.

Ara, diversos investigadors de l'ICRA han demanat que la Generalitat aparti temporalment Damià Barceló de l'institut mentre no es resol la investigació interna que ha iniciat l'executiu català. Els treballadors remarquen que estan "totalment en contra d'aquestes males praxis" i per això es desmarquen de les accions que hagi fet Barceló "a títol individual".

En aquest sentit, els investigadors recorden que des de l'ICRA segueixen els "estàndards ètics més elevats" i per això temen que ara la imatge del centre enfocat a la recerca de l'aigua quedi tacada per la polèmica de Barceló.

Nadal s'hi nega

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha descartat apartar temporalment al director de l'ICRA. Nadal demana als treballadors esperar fins que no hi hagin les conclusions de la investigació que el Departament ha encarregat al CIRCAT.

A més, assegura que des del primer moment que va sortir a la llum l'afiliació de Barceló a la universitat saudita segueix el cas "amb preocupació". Per altra banda, Nadal ha assegurat que no li "tremolarà el pols" en el cas en què s'hagin de prendre "decisions radicals" arran de la investigació oberta.

Joaquim Nadal ha assegurat que el Departament de Recerca i Universitats està "molt preocupat" per la possible "doble afiliació" del director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) amb una universitat saudita. Per això assegura que des del primer moment es va demanar una investigació al Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) per tal que analitzés el fons de la qüestió.

En paral·lel, Nadal ha recordat que Damià Barceló també és investigador del CSIC, organisme que també ha decidit obrir una investigació a través del comitè d'ètica sobre el mateix cas. Per això, el conseller remarca que actualment "hi ha dos procediments oberts" per aquesta doble afiliació de Barceló amb la Universitat Rei Saúd.

Malgrat tot, Nadal ha descartat que prengui cap mesura contra el director de l'ICRA fins que no hi hagi una conclusió ferma de les investigacions. Considera que cal "donar garanties" als procediments oberts i per això no apartarà Damià Barceló del càrrec, tal com demanaven aquest dijous diversos científics de l'ICRA.

Nadal però ha afirmat que no li "tremolarà el pols" si ha de prendre "decisions radicals" una vegada s'hagin resolt les investigacions obertes.