Restauren pintures del segle XIV i uns guixos del segle XVII al Museu Arqueològic de Banyoles

Les obres posen de manifest uns grafits de galeres que s’estan estudiant

El Museu Arqueològic de Banyoles (Pla de l'Estany) ha recuperat unes pintures de la primera meitat del segle XIV i uns guixos de principis del segle XVII amb les obres de restauració de l’edifici. Les pintures se situen a la planta superior i mostren motius florals i també hi ha mamífers i aus representades.

Estan en els arcs de la sala gòtica del museu i ja s’havien restaurat el 1992, tot i que ara s’ha aprofitat per recuperar algunes de les formes bàsiques que feia la pintura original però que s’ha perdut. L’objectiu és que el visitant vegi la continuitat de l’obra. Per altra banda, els guixos emmotllats estan a la planta inferior i contenen elements florals i alguns escuts heràldics.

El projecte preveu la construcció d’un mòdul nou i també de la restauració integral de l’equipament actual. Aquesta intervenció integral preveia la intervenció dels guixos que hi havia al sostre de la planta baixa, on hi havia l’accés principal d’aquest museu fins ara.

En aquest punt s’havien documentat guixos ornamentals amb pintura a sobre i originalment es preveia retirar aquesta pintura per conservar l’estat original del guix. Durant aquesta intervenció, però, les restauradores han descobert el guix original i diversos motius florals entre biga i biga. A més també hi ha diversos escuts heràldics. La conservadora del Museu Arqueològic de Banyoles, Andrea Ferrer, ha detallat que ara caldrà estudiar aquesta nova troballa, que ha estat “tota una sorpresa”.

La restauradora Sandra Caballero ha explicat que hi havia “diverses capes d’encalat” que s’hauria posat per tapar el mal estat del guix original, que era “molt porós”. Ferrer ha assegurat que el guix és de principis del segle XVII, ja que el 1636 es van fer obres de restauració en aquest edifici i el 1655 la ciutat va patir un bombardeig. Per això creuen que els guixos podrien ser posteriors a aquestes obres de rehabilitació.

Restauració de pintures gòtiques

A la planta de dalt, a la sala gòtica de l’edifici de la Pia Almoina, s’està treballant en la restauració d’unes pintures de la primera meitat del segle XIV. En aquesta pintura hi ha elements florals i també formes geomètriques. També s’identifiquen dos mamífers i dues aus dibuixades. La pintura ja s’havia descobert el 1948 en una reforma de l’edifici i el 1992 es va fer una primera restauració d’aquest mural. Són pintures que decoren els dos arcs i el pilar que hi ha en aquesta sala. Malgrat tot, el 1992 només es va actuar en una part d’aquestes pintures i ara s’ha optat per intervenir en totes elles.

Per fer-ho, les restauradores han optat per fer una nova proposta d’intervenció. Aquesta consisteix en pintar un llenç blanc i franges grises amb les formes bàsiques que tenien les pintures en aquelles zones on les pintures originals no s’han pogut conservar. Això permetrà que el visitant “tingui una idea del que era inicialment” aquesta obra.

Les pintures s’haurien fet per decorar la sala on es reunien els consellers de la sala del Comú. La voluntat era plasmar el nou poder fàctic de la vila que volia frenar el domini eclesiàstic que hi havia fins aleshores per part del monestir de Sant Esteve.

En paral·lel a la restauració, les actuacions també han permés observar amb més precisió alguns grafits que hi ha en una de les columnes on hi ha les pintures gòtiques. En ella hi ha una galera dibuixada i també diverses línies que es farien servir per comptar. A més, han descobert una estrella que no estava identificada. Andrea Ferrer ha detallat que s’està estudiant el significat d’aquests grafits.