El germà d'un nadó presumptament robat el 1963 a l'hospital de Figueres porta el cas als jutjats

La fiscalia ja va investigar-ho l'any 2011 però ho va arxivar per falta de proves

El germà d'un nadó presumptament robat l'any 1963 a l'hospital de Figueres (Alt Empordà) ha portat el cas als jutjats. L'afectat Ricardo López vol que s'investigui el suposat robatori de la seva germana acabada de néixer i a qui als documents oficials van fer constar com un avortament de sis mesos de gestació.

La fiscalia de Girona ja va obrir una investigació l'any 2011 després que l'associació ANADIR inclogués aquest cas en els 300 que va presentar davant de la fiscalia de l'Estat perquè investigués aquesta pràctica estesa durant el franquisme i confirmada per la justícia. El cas, però, va acabar arxivat per falta de proves i ara López ha decidit obrir la via judicial.

A la denúncia que s'ha presentat davant del jutjat de primera instancia i instrucció 7, compta amb el suport de la Plataforma Foro Internacional de Víctimas por Desapariciones Forzadas Infantiles 'Te estamos buscando' i es remunta al 27 d'abril del 1963.

Segons recull la denúncia, aquell dia –tres després que els pares de López arribessin a Vilanant procedents de Màlaga- la seva mare es va posar de part a la nit. A les onze de la nit va néixer la seva germana a l'hospital de Figueres i, segons detalla l'escrit, la van posar en una habitació continua a la de la mare.

"Va estar tota la nit i el matí següent perquè la meva mare la sentia plorar i venia una infermera a cuidar-la i parlava amb ella de les cures", explica. Tot va fer un gir, però, cap a la tarda d'aquell dia quan li van dir a la seva mare que la seva filla havia mort. "Més tard, se li va acostar una dona de la neteja i li va dir que no es cregués a les monges, que la seva filla era viva", recull la denúncia.

Més tard, el seu pare va arribar de treballar i quan la seva mare li va dir el que havia passat, va demanar de veure el cadàver però "les monges li van dir que la seva filla ja estava enterrada en al pati de l'hospital, en una fossa comuna". "Al cap de dos dies van anar a l'hospital molt enfadats i des de llavors han sabut sempre que tenien una filla robada", afegeix.

Més d'una dècada buscant la veritat

Fa uns anys després de descobrir els fets, en Ricardo va decidir acudir al Registre Civil i allà va descobrir que les dades de la seva mare estaven equivocades –hi constava com a Clara en lloc de Carmen- però el que més el va estranyar va ser veure que hi constava un avortament de sis mesos.

"El part de la meva mare va ser un part normal, de nou mesos, i, a més, posava que la mort es va produir al néixer", detalla la denúncia. Aleshores va decidir denunciar la falsificació del document oficial del registre.

A mitjans del 2011 la Fiscalia va obrir investigació i va ordenar a la Policia Nacional que indagués. Es va intentar localitzar la dona de la neteja que va dir a la mare que la seva filla era viva i es va interrogar el metge que va assistir el part. En la seva declaració, però, el doctor va assegurar que la signatura del document que acreditava la defunció del nadó no era seva i que l'haurien fet des de la funerària.

"Aniré fins al final"

La fiscalia, però, va arxivar el cas perquè tot i que considerava que els fets podrien constituir un delicte de falsificació de document públic, no hi havia cap via d'investigació perquè el treballador de la funerària en qüestió havia mort i, a més, el delicte ja hauria prescrit.

Ara, aprofitant la porta que ha obert al Llei de la Memòria Històrica, l'afectat ha decidit emprendre la via judicial per tal que s'investiguin els fets i "es persegueixi la responsabilitat penal dels que hi hagin tingut una participació punible". López vol que s'arribi al fons de la qüestió i, tot i que no té gaires esperances de trobar la seva germana, avisa que arribarà "fins al final".